Δήμος Αγρινίου: Καταναλώνουμε τοπικά τρεφόμαστε υγιεινά

Must Read

Ολοκληρώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Παντάνασσας ο πρώτος κύκλος του προγράμματος του Δήμου Αγρινίου «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα – Ανάδειξη και αξιοποίηση».
Η εκδήλωση με τίτλο «Φυτικός και ζωικός πλούτος της Τριχωνίδος» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό την Ένωση Αγρινίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυγμαίος ο Τριχώνιος.

Οι μαθητές του σχολείου ενημερώθηκαν από τους γεωπόνους του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής για τα τοπικά προϊόντα και την τεράστια διατροφική και οικονομική σημασία τους καθώς και για τη σπουδαιότητα των γεωργών ως λειτουργών για την παραγωγή ποιοτικής και υγιεινής τροφής μέσα από το βίντεο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Η γεωργία στην καρδιά της ζωής μας». Για την καλλιέργεια της ελιάς, μίλησε η διευθύντρια του εργοστασίου επεξεργασίας-τυποποίησης βρώσιμων ελαιών της Ένωσης Αγρινίου, Ακριβή Κούκη.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις σωστή συλλογή της επιτραπέζιας ελιάς, στις τοπικές ποικιλίες, και στη σωστή συντήρηση. Ο δασολόγος Ζήσης Χρυσικός ενημέρωσε τους μαθητές για την πανίδα και χλωρίδα της λίμνης Τριχωνίδας μέσα από τις φωτογραφίες του Γ. Τσούνη καθώς και για τους διατροφικούς θησαυρούς της και τη σημασία της σωστής διαχείρισης.
Το πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου «Καταναλώνουμε τοπικά τρεφόμαστε υγιεινά» του έτους 2019 περιλάμβανε επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις σχετικά με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα (επιτραπέζια ελιά, ελαιόλαδο, μέλι, εσπεριδοειδή, όσπρια, κηπευτικά, κάστανο, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί κλπ).

Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΔΕ: Αγρινίου, Παναιτωλικού, Στράτου, Παραβόλας, Θεστιέων, Αρακύνθου καθώς και σε καλλιεργητές του Δημοτικού Λαχανόκηπου και παραγωγούς του Δήμου με τις κάτωθι επιμέρους θεματολογίες: «Βιολογική και ολοκληρωμένη καλλιέργεια κηπευτικών», «Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι εχθροί της» , «Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά».

Οι ενημερώσεις περιλάμβαναν επιστημονικές διαλέξεις, ενημερώσεις για τη διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων, βιωματικές δράσεις, επίδειξη οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου, εκπαιδεύσεις στη γεωργική πρακτική από γεωπόνους, διατροφολόγους, τοπικούς επιχειρηματίες, διατροφολόγους και εκπαιδευτικούς.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της παραγωγής μικρής κλίμακας, η οποία διαφυλάττει τοπικές παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, τεχνογνωσία, εξοπλισμό και συνήθειες, νοοτροπίες και τρόπους έκφρασης, μιας παράδοσης που πρέπει να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών και μοχλό ανάπτυξης.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις θα συνεχιστούν το 2020, τόσο σε σχολικές μονάδες όσο και σε τοπικές κοινότητες, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα που θα καταρτίσει το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με την έγκριση υλοποίησής του από το Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΠΕΘ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This