10-8-2020

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος καταγγέλλει πολιτική δίωξη σε βάρος του και προσφεύγει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών

Για πολιτική δίωξη σε βάρος του κάνει λόγω ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας να καλείται, πλέον, να κρίνει την αίτηση ακυρότητας των διαδικασιών που ακολούθησε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής στην υπόθεση της παραπομπής του ή μη.

Συγκεκριμένα, δύο 24ώρα πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Προανακριτικής και την έκδοση της πορισματικής αναφοράς για τις τυχόν ποινικές ευθύνες του, ο πρώην υπουργός προσέφυγε απευθείας στο δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, υποβάλλοντας αίτηση ακυρότητας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Προσήλθε αυτοπροσώπως

Μάλιστα, σήμερα Δευτέρα, ο πρώην υπουργός προσήλθε αυτοπροσώπως στο δικαστικό συμβούλιο και κατέθεσε την αίτηση ακυρότητας, παρουσία και των συνηγόρων του, Δημήτρη και Λύδιας Τσοβόλα, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα είχαν ανακοινώσει ότι το αίτημα κατατέθηκε πρώτα στην ίδια την Προανακριτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δικηγόρων του, ο πρώην υπουργός αιτείται να κηρυχθούν άκυρες και να αρθούν οι αμφισβητήσεις (κατά άρθρο 244 παρ. 5 Κ.Π.Δ.) που έλαβαν χώρα κατά την διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση που αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής σε βάρος του.

Μεταξύ των άλλων λόγων ακυρότητας που προβάλλονται είναι και οι εξής:

  1. Παράνομη η εξαίρεση από την Επιτροπή των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλου και Πολάκη.
  2. Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων στην Επιτροπή χωρίς να προσδιορίζονται έστω και στοιχειωδώς οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε και κλήθηκε για εξηγήσεις, γεγονός που αντίκειται και στην Ευρωπαϊκή και στην Ελληνική νομοθεσία και παραβιάζει τα υπερασπιστικά του δικαιώματα.
  3. Μη παροχή εύλογου χρόνου για μελέτη της δικογραφίας διακοσίων τριανταπέντε χιλιάδων σελίδων προκειμένου να μπορεί εγκαίρως και αποτελεσματικά να μελετήσει την δικογραφία και να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.
  4. Κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων χωρίς η Επιτροπή προηγουμένως να συλλέξει το απαραίτητο ανακριτικό υλικό, όπως ορίζει ο νόμος, στερώντας έτσι απ’ αυτόν θεμελιώδη υπερασπιστικό του δικαίωμα. Θα έπρεπε πρώτα να συλλέξει όλο το αποδεικτικό υλικό και μετά να κληθεί ο Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων.
  5. Παράνομη μη κλήση για εξέταση ουσιωδών μαρτύρων και του μηνυτή Αντώνη Σαμαρά για να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Επιτροπή.

Οι ανωτέρω σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις της πλειοψηφίας της Επιτροπής, αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι πολιτική και όχι ποινική.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ