Δίκη Χρυσής Αυγής: Ομόφωνα ένοχος ο Ρουπακιάς, ένοχοι και οι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Must Read

Δείτε live τι γίνεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβηκε στην έδρα στις 11:20 και, αφού η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορούμενων, ξεκίνησε η ανάγνωση.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την τοποθέτηση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι ένοχοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο για ανθρωποκτονία και οπλοφορία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Γιώργο Ρουπακιά με επαπειλούμενη ποινή ισόβια κάθειρξη. Ένοχοι κρίθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για συνέργεια, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία, πλην των Σταύρου Σαντοριναίου και Γιώργου Τσακανίκα, που κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών για την πράξη αυτή.

Ένοχη για ψευδή κατάθεση η Μαργαρίτα Μικελάτου, σύζυγος του Γιώργου Ρουπακιά.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εκτός από τον Ρουπακιά, κρίθηκαν άλλοι 15 κατηγορούμενοι. Για την υπόθεση συνολικά κρίθηκαν ένοχοι οι 16 από τους 17 κατηγορούμενους.

Ένοχοι όλοι όσοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα ξέσπασε σε κλάματα – Χειροκροτήματα έξω από το Εφετείο

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου», Και το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα κυριαρχούν έξω από το Εφετείο Αθηνών κάθε φορά που ακούγεται από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων. Από τα μεγάφωνα κόσμος ενημερώνει για τις εξελίξεις μέσα στο δικαστήριο. Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Ένοχοι οι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 5 έως 15 ετών.

Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Για τους 18 πρώην βουλευτές της ΧΑ η απόφαση μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή τη διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Για τα υπόλοιπα 11 πολιτικά στελέχη η απόφαση αναφέρει ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και αντιμετωπίζουν ποινή 5 έως 10 ετών.

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων είναι απόντες, με παρόντες μόνο 11 και ουδείς από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Μετατροπή της κατηγορίας για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Στα …μαλακά έριξε το δικαστήριο τους κατηγορούμενους για την επίθεση σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στις 12-9-2013. Με την απόφαση του το δικαστήριο μετατρέπει την κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και σε απλή σωματική βλάβη για τα υπόλοιπα θύματα της επίθεσης. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις παραπάνω πράξεις καθώς και για διατάραξη οικιακής ειρήνης και οπλοχρησίας. Κάποιοι από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν και για επιμέρους αδικήματα και πράξεις.

Πάνω από 15.000 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου, εντάσεις και χημικά

Περίπου 15.000 άτομα βρέθηκαν ώρα στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, ελικόπτερο και droneς της ΕΛΑΣ δίνουν συνεχώς εικόνα από την ευρύτερη περιοχή στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Χημικά από τα ΜΑΤ και μολότοφ από τους διαδηλωτές, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Οι εμπλεκόμενοι στα επεισόδια έχουν απομακρυνθεί από το Εφετείο και κατευθύνθηκαν προς το Πεδίο του Άρεως.

Η παρουσία του πολιτικού κόσμου

Το «παρόν» μέσα στη δικαστική αίθουσα, έδωσαν  ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο βουλευτής Θανάσης Παφίλης, η κ. Περιστέρα Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Οι δημοσιογράφοι παρευρίσκονται στον χώρο του εξώστη της δικαστικής αίθουσας, ενώ στο ακροατήριο βρίσκονται οι δικηγόροι, οι παρόντες κατηγορούμενοι, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, θύματα και συγγενείς θυμάτων άλλων υποθέσεων κ.α.

Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης επίσης παρόντες, μαζί με τον κόσμο.

Μια μικροένταση νωρίτερα έξω από το εφετείο ανάμεσα σε δύο μπλοκ διαδηλωτών με σπρωξίματα και αντεγκλήσεις δεν πήρε έκταση και γρήγορα ηρέμησαν τα πράγματα.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έξω από το Εφετείο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής

https://youtu.be/bY8aOuQeEgo?t=67

Οι δηλώσεις της Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφης Γεννηματά για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Μαζί με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται έξω από το Εφετείο η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πως «σήμερα τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό στη ζωή μας. Και μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί».

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως «αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, με ισχυρή Δημοκρατία».

«Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος. Μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει ότι δεν το γνωρίζει αυτό», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η άφιξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Εφετείο

«Είμαστε εδώ, γιατί δεν εφησυχάζουμε. Αναμένουμε, η απόφαση του δικαστηρίου να βγει με οδηγό την αλήθεια, μια αλήθεια που αποδείχθηκε με πλήθος στοιχείων καθ’ όλη αυτή τη μακρόχρονη ακροαματική διαδικασία της δίκης, η οποία δυστυχώς καθυστέρησε με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας συμμετέχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συνδικάτων, Φοιτητικών Συλλόγων και φορέων, έξω από το Εφετείου, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η άφιξη της Μαγδας Φύσσα στο Εφετείο

Παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στο Εφετείο – Δήλωση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργου Στεργίου

Στην είσοδο του Εφετείου, εν όψει της έκδοσης της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, βρέθηκαν προ ολίγου ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου, ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος Γιάννης Μπρατάκος, ο Εκπρόσωπος Τύπου Τάσος Γαϊτάνης και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.

Λίγο πριν την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου δήλωσε:

«Η Νέα Δημοκρατία έφραξε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού και τους ρατσιστές. Βρέθηκε πάντοτε και παντού απέναντί τους και στην Κοινωνία και στη Βουλή. Ακύρωσε τα σχέδιά τους και τους έθεσε στο περιθώριο. Εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Ανέδειξε την εγκληματική τους δράση. Αυτή που σήμερα αξιολογείται ποινικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του μίσους και της βίας είναι διαρκής».

Νίκος Βούτσης: Ορόσημο για τη Δημοκρατία η σημερινή μέρα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This