Δίκη ΧΑ: «Να μη δοθούν αναστολές» λένε οι συνήγοροι των Αιγύπτιων ψαράδων – Τι έγινε με τον Μπαρμπαρούση

Που βασίζεται η επιχειρηματολογία των συνηγόρων των καταδικασθέντων για το αίτημα χορήγησης αναστολής

Must Read

Μετά από διακοπή περίπου μιας ώρας η διαδικασία συζήτησης των αιτημάτων χορήγησης αναστέλλουσας δύναμης της έφεσης συνεχίζεται με τα υπόλοιπα αιτήματα των συνηγόρων των καταδικασθέντων για την αναστολή των ποινών που επέβαλλε χθες το δικαστήριο στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Εκτός απροόπτου, η πρόταση της Εισαγγελέως επί της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης θα ανακοινωθεί σήμερα. Η αναστολή ποινής προβλέπεται αυτοδίκαια σε όσους έχει επιβληθεί ποινή έως 3 χρόνια, ωστόσο, για τους καταδικασθέντες με μεγαλύτερες ποινές, τον τελικό λόγο για το κατά πόσο θα εκτίσουν ποινή ή θα αφεθούν ελεύθεροι, έχει το δικαστήριο.

Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως ο εντολέας του δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής, αν και όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ισοβίτες έτυχαν χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος.

Παρόντες στη διαδικασία είναι οι κατηγορούμενοι: Α. Ματθαιόπουλος, Κ. Μπαρμπαρούσης, Ι. Άγγος, Κ. Παπαδόπουλος, Π. Ζησιμόπουλος, Ε. Καλαρίτης, Τσορβάς Αθ. , Τσορβάς Ν., Θ. Μαρίας, Α. Μιχάλαρος, Θ. Μπαρέκας, Λ. Τσαλίκης,

Η επιχειρηματολογία των συνηγόρων των καταδικασθέντων για χορήγηση αναστολής, βασίζεται στο ότι στην περίπτωση φυλάκισης, θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, ενώ επικαλούνται και θέματα υγείας, οικογενειακά αλλά και οικονομικά ζητήματα, με καταθέσεις μαρτύρων να να στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.

Αναμένεται ότι οι αγορεύσεις επί της αναστολής θα διαρκέσουν αρκετά (προσήλθαν και μάρτυρες των καταδικασθέντων που επιχειρηματολογούν για την αναστολή των ποινών) και το πιθανότερο είναι να μην έχουμε απόφαση σήμερα, ίσως ούτε και αύριο.

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε τη συγχώνευση χρηματικών ποινών για Γιάννη Λαγό και Θεόδωρο Στέφα στα 1.300 ευρώ για τον καθένα (τους έχει επιβληθεί ποινή 1.000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή και 600 ευρώ για παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων). Οι χρηματικές ποινές των δύο καταδικασθέντων δεν συγχωνεύτηκαν κατά τη χθεσινή διαδικασία.

Πρόεδρος σε Μπαρμπαρούση: «Είστε κατηγορούμενος επί 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα»

Ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Ηλίας Μπαρμπαρούσης, κατέθεσε στο δικαστήριο προς ενίσχυση του αιτήματος του πρώην βουλευτή για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι αν εκτίσει την ποινή ο γιος του, τότε ο ίδιος και η σύζυγός του θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς από τότε που δεν ξαναβγήκε βουλευτής, τους φροντίζει ο γιος τους και φροντίζει την περιουσία και τα ζώα που έχουν.

Όπως είπε ο Ηλίας Μπαρμπαρούσης, εάν ο γιος τους μπει φυλακή «εγώ είμαι τελειωμένος. Από τον Μάιο του 2017 έχω πρόβλημα όρασης και η γυναίκα μου παίρνει σύνταξη για 60% αναπηρία».

Κατά την αποχώρηση του μάρτυρα, χρειάστηκε να τον βοηθήσει ο γιος του, καθώς δεν περπατά καλά και έχει μπαστούνι. Ο πρώην βουλευτής ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και ο ίδιος, για να βοηθήσει τον πατέρα του. Τότε η κ. Λεπενιώτη του απάντησε: «Ε, τι να σας πω;… Κοιτάξτε, είστε κατηγορούμενος επί 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα».

Συνήγοροι Αιγυπτίων ψαράδων: «Να μη δοθούν αναστολές»

Να μην δοθούν αναστολές ζητούν με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας.

Οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων επισημαίνουν ότι η Χρυσή Αυγή ναι μεν καταδικάστηκε στις 7/10/2020, πλην όμως «η δίκη δεν τελείωσε ακόμα και αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα».

Το διακύβευμα, σύμφωνα με τους τρεις συνηγόρους, είναι «η απόκρουση της προσπάθειας των κατηγορουμένων να πέσουν στα μαλακά, τα ελαφρυντικά, οι ποινές, η ανασταλτική δύναμη της έφεσης».

Οι κ. Καμπαγιάννης, Παπαδάκης και Σκαρμέας υπογραμμίζουν ότι οι επιβληθείσες ποινές κάθειρξης για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης είναι υψηλές, αλλά όχι οι ανώτατες (13 έτη κάθειρξης αντί 15 έτη που είναι το ανώτατο όριο). Το ίδιο ισχύει για τους ενταχθέντες στην εγκληματική οργάνωση (βουλευτές εκτός πολιτικού συμβουλίου και κατηγορούμενους χωρίς επιμέρους κακούργημα), για τους οποίους οι ποινές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρξης, δηλαδή χαμηλότερες από τις ανώτερες προβλεπόμενες, που είναι τα 10 έτη.

Επιπλέον, οι δικηγόροι των αλιεργατών υπενθυμίζουν ότι «οι συντρέχουσες πλημμεληματικές ποινές για όλους δεν πρόκειται να εκτελεστούν, γιατί τα πλημμελήματα παραγράφονται έως τον Σεπτέμβριο 2021».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κατά των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ εξηγούν ότι δεν έχουν δικονομικά το δικαίωμα να προσβάλουν την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους κατηγορούμενους κατά των οποίων παρίστανται, ωστόσο «το έχει ο Εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κ.ΠοινΔ. και οφείλει να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη».

Η διαδικασία μεταγωγής στα καταστήματα κράτησης

Οι καταδικασμένοι πλέον σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα της αναστολής έχουν δύο τρόπους εκτέλεσης της απόφασης από τη στιγμή που θα εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης:

  • είτε θα εμφανισθούν/προσαχθούν στην ΓΑΔΑ όπου μετά τα διαδικαστικά με τη διαδικασία της μεταγωγής θα οδηγηθούν στα καταστήματα κράτησης
  • είτε θα εμφανισθούν στο ΑΤ της περιοχής του και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία

Το βέβαιο είναι ότι τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η ΟΠΚΕ είναι επί ποδός πολέμου ώστε να γίνει σωστά και με ασφάλεια η μεταγωγή, να μην υπάρξουν έκτροπα κάτι που όλοι απεύχονται και όλοι φοβούνται.

Τέλος να σημειώσουμε ότι στα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν γίνει όλες οι ετοιμασίες ώστε τα καταδικασμένα πλέον ηγετικά στελέχη να μείνουν μόνοι τους σε κελιά με υψηλή ασφάλεια

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This