Πέμπτη 17/6/2021

Τέλος στα …προνόμια στον Κουφοντίνα!

Δεν θα κάνουν “αγροτικό” οι καταδικασθέντες τρομοκράτες
Νομοσχέδιο απαγορεύει τη μεταγωγή τους σε Αγροτικές Φυλακές

Τα προνόμια της κράτησης του στις Αγροτικές Φυλακές …χάνει ο καταδικασθείς τρομοκράτης της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας, με νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, με βάση το οποίο απαγορεύεται η μεταγωγή σε αυτά τα σωφρονιστικά καταστήματα, κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις τρομοκρατίας.
Ως γνωστόν, η κράτηση σε αγροτικές φυλακές θεωρείται προνομιακή για τους κρατούμενους μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Όμως με βάση το νέο νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με τίτλο “Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το ταμείο πρόνοιας απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη”, αυτά τα προνόμια καταργούνται για τους καταδικασμένους τρομοκράτες.
Με διάταξη του νομοσχεδίου αυστηροποιούνται τα κριτήρια για να μεταχθεί κάποιος ή να παραμείνει σε αγροτικές φυλακές, ενώ υπάρχει ρητή διατύπωση ότι εξαιρούνται οι καταδικασθέντες για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Η διάταξη αναφέρει σχετικά:
«1. Στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) δύνανται να μετάγονται κατάδικοι κρατούμενοι, ικανοί για εργασία, ανεξαρτήτως αδικήματος, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, εφόσον τους έχει χορηγηθεί τακτική άδεια τουλάχιστον μια (1) φορά, έχουν τηρήσει τους όρους της άδειας και
α) έχουν ποινή ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε (5) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το 1/10 της ποινής τους ή β) έχουν ποινή κάθειρξης ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι (10) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το 1/5 της ποινής τους ή
γ) έχουν ποινές άνω των δέκα (10) ετών συνολικά και έχουν εκτίσει πραγματικά τα 2/5 της ποινής τους ή
δ) έχουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και έχουν εκτίσει πραγματικά δώδεκα (12) έτη.
Απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας , όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα.

Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απολέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα ο Δημήτρης Κουφοντίνας που εκτίει την ποινή του στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ