Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Στον “αέρα” η δίκη με τους 40 μπράβους – Οι τρεις δολοφονίες

Στον “αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί” η δίκη που διεξήχθη επί 3,5 χρόνια στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά με κατηγορούμενους 40 νονούς και μπράβους της νύχτας και κατέληξε στην επιβολή πολυετών ποινών φυλάκισης.

Τα αδικήματα τα οποία αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι ήταν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση την περίοδο 2009 – 2011 και εκβίαση κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά συρροή σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, στριπτιτζάδικα, χαρτοπαικτικές λέσχες, καφετέριες, internet cafe κ.α), για “παροχή προστασίας” που κυμαινόταν από 1.000 έως 3.000 ευρώ το μήνα.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της δίκης – η οποία ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου 2017 και ολοκληρώθηκε στις 27 Μαΐου 2020 – τρεις κατηγορούμενοι που θεωρούνταν αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δολοφονήθηκαν από αντίπαλες συμμορίες…

Ωστόσο, μετά την πρόσφατη καθαρογραφή της απόφασης (αποτελείται από 3.356 σελίδες) ο συνήγορος ενός εκ των καταδικασθέντων κατηγορουμένων, Γιάγκος Λαμπίρης, κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο υποστηρίζοντας, ότι η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρέπει να ακυρωθεί, επειδή το Δικαστήριο δεν είχε νόμιμη σύνθεση.

Η αίτηση αναίρεσης

Στην αίτηση του ο κ. Λαμπίρης επισημαίνει, ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, σε Δικαστήρια που προβλέπεται οργανικός αριθμός τουλάχιστον 15 δικαστών οι συνθέσεις καταρτίζονται με κλήρωση.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση στην έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιώς θα έπρεπε να κληρωθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1756/88, εισαγγελέας εφετών. Όμως, στην εν λόγω δίκη κληρώθηκε να μετέχει ο αντεισαγγελέας εφετών Κωνσταντίνος Σοφουλάκης, χωρίς να αναγράφεται στα πρακτικά της κλήρωσης – όπως επιβάλλεται από το νόμο – ο λόγος για τον οποίο αναπλήρωσε τον εισαγγελέα εφετών.

Η παράλειψη αυτή, όπως αναφέρει στην αίτησή του ο κ. Λαμπίρης, αποτελεί απόλυτη ακυρότητα της ακροαματικής διαδικασίας, αφού το Δικαστήριο είχε “κακή σύνθεση” και έτσι η δίκη θα πρέπει να επαναληφθεί.

Σε δηλώσεις του στο newsbreak.gr ο κ. Γιάγκος Λαμπίρης υποστήριξε: «Πρώτη φορά στα 25 περίπου χρόνια παρουσίας μου σε ποινικά ακροατήρια διαπίστωσα ότι στην σύνθεση με κλήρωση Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συμμετείχε αντεισαγγελέας εφετών. Είναι απορίας άξιον πώς τούτο συνέβη και πέραν της τυχόν ευδοκίμησης του λόγου αναίρεσης για κακή σύνθεση του Δικαστηρίου, θα πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως ο λόγος συμμετοχής του».

Οι τρεις δολοφονίες

Η πρώτη δολοφονία κατηγορουμένου στη δίκη αυτή έγινε το πρωί της Τετάρτης 3 Μαΐου 2017 στα Γλυκά Νερά Αττικής με θύμα τον Βασίλη Γρίβα.

Ο 47χρονος πυροβολήθηκε την ώρα που πήγαινε το γιο του στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Στην επίθεση σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μετείχαν τέσσερις δράστες οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστοι.

Η δεύτερη δολοφονική επίθεση σημειώθηκε στις 19 Απριλίου 2018 στους Αγίου Αναργύρους Αττικής με θύμα τον Γιώργο Λίτσα, που επί σειρά ετών υπήρξε ο βασικότερος συνεργάτης του Βασίλη Γρίβα, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν “διαφορετικούς δρόμους”. Οι δράστες μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστοι.

Η τρίτη δολοφονία σημειώθηκε στις 27 Ιουνίου 2018 με θύμα τον Μανώλη Καραγιάννη στην συμβολή των οδών Αίαντος και Ναϊάδων, στο Παλαιό Φάληρο. Οι δράστες που τον πυροβόλησαν με δύο διαφορετικά όπλα, ένα καλάσνικοφ και ένα 45αρι παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστοι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ