Τρίτη 3/8/2021

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγαν οικογένειες ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στο γηροκομείο Χανίων

«Πολλοί από τους γέροντες βρέθηκαν κλειδωμένοι στο υπόγειο»

Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπέβαλε η δικηγόρος οικογενειών ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά.

Η δικηγόρος κ. Παπαδάκη κατέθεσε την αναφορά σχετικά με τη λειτουργία του Γηροκομείου όπου έχασαν τη ζωή τους 68 ηλικιωμένοι, την στάση της Περιφέρειας Κρήτης και της Αντιπεριφέρειας Χανίων που εποπτεύουν τη δομή.

«Όταν έγινε ο έλεγχος πριν λίγες εβδομάδες, βρέθηκαν 55 άτομα υπό την εποπτεία μιας και μόνο υπαλλήλου, κάτι που παραβιάζει σαφώς το νόμο. Πολλοί από τους γέροντες βρέθηκαν κλειδωμένοι στο υπόγειο. Πρόκειται για προφανείς παραβάσεις που δεν μπορεί να διαφεύγουν του ελέγχου της περιφέρειας» καταγγείλει η δικηγόρος.

Απαντώντας στη διοίκηση του Γηροκομείου που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αναφορές στις αρχές, αναφέρει πως υπάρχουν μηνύσεις και καταγγελίες από το 2009 και δεν μπορούν να παραβλεφθούν από την εποπτεύουσα αρχή.

Ως προς τους ισχυρισμούς των δικηγόρων του οίκου ευγηρίας ότι δεν υπήρξε πρόβλημα πυρασφάλειας, τονίζει πως «η μονάδα από το 2009 έως το 2019 λειτουργούσε χωρίς άδεια». Ως προς την στάση στελεχών της Περιφέρειας, η κυρία Παπαδάκη σχολίασε: «Οι συνήγοροι των υπόπτων κάλεσαν μάρτυρες, μεταξύ αυτών περιλαμβάνουν στελέχη της Περιφέρειας και της εποπτεύουσας αρχής. Μου φαίνεται εξαιρετικά παράδοξο να γίνονται δημόσιες δηλώσεις που διαψεύδονται παραχρήμα από έγγραφα, σε μια τέτοια υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος. Το στάδιο αυτό δεν είναι το στάδιο που λαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και το αίτημα υποβάλλεται χάριν εντυπωσιασμού. Οι ύποπτοι έχουν καταρτίσει κατάλογο με 148 μάρτυρες υπεράσπισης και ακόμα αδυνατούν να μας πουν τον αριθμό των νεκρών στο γηροκομείο».

Υπενθυμίζεται πως η πλευρά του Γηροκομείου έχει ζητήσει από τον Άρειο Πάγο να εξεταστούν από τις αρχές οι 148 μάρτυρες υπεράσπισης μαζί με αυτούς που προτείνει η πλευρά των οικογενειών των ηλικιωμένων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ