Ράπισμα από τους συνταγματολόγους για το πρόστιμο των 100 ευρώ: «Αντισυνταγματικό το μέτρο!»

Aντισυνταγματική η επιβολή χρηματικού προστίμου και η ηλικιακή διάκριση

Must Read

Σφοδρές αντιδράσεις σε πολίτες, αντιπολίτευση και νομικούς κύκλους έχει προκαλέσει το απαράδεκτο μέτρο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο στοχοποιεί τους άνω των 60 και τους επιβάλλει πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα εάν δεν εμβολιαστούν.

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ένα μέτρο το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα σε άλλη χώρα, παραβίασε βάναυσα το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης περί μη υποχρεωτικότητας του εμβολίου.

Εξοργισμένοι με το νέο απάνθρωπο μέτρο με εξοντωτική ποινή και τιμωρητικό ύφος, συνταγματολόγοι και καθηγητές Δημόσιου Δικαίου, αντιδρούν και προβλέπουν ότι το χιλιάδες πολίτες θα προχωρήσουν σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κώστας Μποτόπουλος:«Προβληματικό το μέτρο από πολιτική και συνταγματική άποψη»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος χαρακτήρισε το μέτρο «προβληματικό από πολιτική και συνταγματική άποψη».

«Η συνταγματικότητα κρίνεται από τα δικαστήρια. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πού κινείται η άποψη και το θέμα του προστίμου. Πρώτον γιατί μόνο σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων; Δεύτερον τα άτομα μεγάλης ηλικίας θα έπρεπε να προστατεύονται από το Σύνταγμα. Τρίτον μέσα σε αυτή την ηλικία -των άνω των 60 -υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να παίρνουν πολύ χαμηλή σύνταξη και τα 100 ευρώ είναι πολλά, εκεί μπαίνει θέμα αναλογικότητας» δήλωσε και επεσήμανε ότι σε περίπτωση προσφυγής στο ΣτΕ εκτιμά ότι θα καταπέσει.

Ο ίδιος μιλώντας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του γενικού συμφέροντος δημόσια υγείας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι θεμιτός, όχι όμως και το πρόστιμο.

Ξενοφών Κοντιάδης: Αντισυνταγματική η επιβολή προστίμων

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Ξενοφών Κοντιάδης με ανάρτησή του, σχολιάζει το πρόστιμο που επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως  αντισυνταγματικό. Ο ίδιος τονίζει επίσης ότι εγείρονται ζητήματα όπως η ηλικιακή διάκριση αλλά και η κοινωνική, καθώς για τα 100 ευρώ για κάποιους είναι πολύτιμα, ενώ για άλλους ένα όχι και τόσο σημαντικό ποσό:

«Υποστηρίζω επίμονα, από την πρώτη στιγμή που διατέθηκαν τα εμβόλια, ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί, κυρώσεις και κίνητρα για να εμβολιαστούν όλοι. Και μάλιστα άσκησα κριτική στην Κυβέρνηση επειδή καθυστέρησε να επιβάλει περιορισμούς και κυρώσεις. Όμως η επιβολή προστίμων σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματική ως υπέρμετρος και απρόσφορος περιορισμός της αυτονομίας του προσώπου, όσο κι αν οργιζόμαστε από τη στάση τους. Ζητήματα εγείρουν επίσης η ηλικιακή διάκριση και η υποβόσκουσα κοινωνική διάκριση, δηλαδή το γεγονός ότι για κάποιους τα 100 ευρώ είναι πολύτιμα και για άλλους ένα απλό φιλοδώρημα» σημείωσε ο κ. Κοντιάδης σε ανάρτησή του.

Γιώργος Κασιμάτης: «Παραβιάζονται όλες οι αρχές της δημοκρατίας»

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης τόνισε χθες μιλώντας στο newsbomb.gr, ότι ο εξαναγκασμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας γιατί παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο: «Δεν επιτρέπεται να γίνονται παρεμβάσεις στο σώμα χωρίς συναίνεση. Παραβιάζονται όλες οι αρχές της δημοκρατίας. Όταν επιβάλλεται αναγκαστικά ένα μέτρο, καμία επέμβαση στο σώμα δεν γίνεται χωρίς συναίνεση. Για να γίνει, θα πρέπει να είναι ευρύτατα διαδεδομένη λοιμώδης νόσος που θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να ξέρουμε ακριβώς την επικινδυνότητά της» δήλωσε ο συνταγματολόγος.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This