Yπόθεση Novartis: Ένα mail με Φρουζή βάζει «φωτιά» σε Πλεύρη – ΝΔ

Must Read

Ένα email που αναφέρεται στα πάρε δώσε Πλεύρη – Φρουζή αποκαλύπτει η εφημερίδα «Documendo». Στο ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο έχει ημερομηνία αποστολής 21 Οκτωβρίου 2014 φαίνεται πως Κωνσταντίνος Φρουζής και Θάνος Πλεύρης πραγματοποιούν συνάντηση για «νομικά θέματα», όπως αναφέρεται στο θέμα του.

«Έγινε συνάντηση με τον νομικό σύμβουλο του υπουργού με τα κάτωθι θέματα», είναι ο τίτλος του μέιλ, με τον Mr Novartis να θέτει στον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ σειρά από ζητήματα που αφορούν τον τομέα του φαρμάκου, ζητώντας του είτε διευκρινίσεις είτε νομοθετικές διεκπεραιώσεις. Ο θεσμικός χαρακτήρας της συνάντησης του νομικού συμβούλου του υπουργού Υγείας με τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου δεν αναιρεί το γεγονός της συνάντησης. Έτσι, κι ενώ υπάρχει η δημόσια παραδοχή του Θ. Πλεύρη για τη συνάντηση που είχε και με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Ν. Μανιαδάκη στο Χίλτον, υπάρχουν λόγοι για εξαίρεσή του από την προανακριτική, καθώς μάλιστα υπήρξε άτυπος και άμισθος νομικός σύμβουλός του ερευνώμενου για το σκάνδαλο Novartis, Άδωνη Γεωργιάδη, όταν ο τελευταίος ήταν στο υπουργείο Υγείας.

Δείτε επίσης: Αντώνης Σαμαράς: Οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ και ο σκοτεινός ρόλος του στη Novartis

Υπόθεση Novartis: Πολιτικό πρόσωπο κατονομάζει στην κατάθεσή του ο Π. Πικραμένος

Ο Θ. Πλεύρης μάλιστα έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του υπουργού Ανάπτυξης σε πλείστες υποθέσεις.

Φαίνεται λοιπόν, σύμφωνα με το «Documento» πως ο εισηγητής της ΝΔ κατά τη συζήτηση συγκρότησης της προανακριτικής, αλλά και μέλος της επιτροπής που συγκροτήθηκε εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, είχε εκτεταμένες επαφές με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, εκτός βέβαια από τον καφέ που ήπιε στο Χίλτον με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν διωκόμενο Νίκο Μανιαδάκη,

Στις 21 Οκτωβρίου 2014 η τότε διευθύντρια επιστημονικών και κυβερνητικών υποθέσεων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ζέφη Βοστιτσάνου αποστέλλει ένα ενημερωτικό email με θέμα «Νομικά θέματα – Συζήτηση με Θ. Πλεύρη».

Το ηλεκτρονικό μήνυμα έχει παραλήπτες στελέχη του ΣΦΕΕ, μεταξύ αυτών ο τότε πρόεδρος του συνδέσμου και αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής. Η Ζ. Βοστιτσάνου ενημερώνει τα στελέχη για συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με τον Θ. Πλεύρη για μια σειρά από ζητήματα που είχαν να κάνουν με το θέμα το φαρμάκου. Ειδικότερα στο email επισημαίνεται: «Εγινε συνάντηση με το νομικό σύμβουλο του υπουργού με τα κάτωθι θέματα:

«1ευρώ/ΣΥΝΤΑΓΗ

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ REBATES ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΩΝ REBATES/CLAW BACK ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ (ΝΠΙΔ) (ν. 4093)

ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ (ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ (ΥΑ 325/5851/γ.π ΦΕΚ 88/β/2014)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΦΕΕ ΣΤΟ ΔΣ/ΕΟΠΥΥ

ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ DISCLOSURE 6. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ 7. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 50-50 ΑΣΘΕΝΗΣ – ΚΑΚ». 

Η τότε διευθύντρια επιστημονικών και κυβερνητικών υποθέσεων στη συνέχεια παραθέτει αναλυτικά τα «κύρια σημεία συζήτησης επί των παραπάνω θεμάτων» με τον Θ. Πλεύρη. Περιγράφει επίσης την ανταπόκριση που υπάρχει από πλευράς υπουργείου για καθένα από αυτά τα ζητήματα. «Υπάρχει θετική διάθεση από τον υπουργό για να το προχωρήσει και μάλιστα άμεσα. Εστιάσαμε στην οποιαδήποτε τροποποίηση που θα χρειαστεί προκειμένου το ποσό αυτό να εισπράττεται (π.χ. υπέρ των ανασφάλιστων) αλλά και παράλληλα να αφαιρείται από τη δαπάνη» επισημαίνει στο email η Ζ. Βοστιτσάνου σχετικά με το πρώτο ζήτημα «1 ευρώ/ΣΥΝΤΑΓΗ». Στη συνέχεια εξηγεί για καθένα από τα υπόλοιπα έξι σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις με την πλευρά του υπουργείου.

Οι συζητήσεις και η συνεργασία φαίνεται να είναι ικανοποιητικές. Για παράδειγμα, στο θέμα των «κλινικών μελετών – εναρμόνιση συμβάσεων» η Ζ. Βοστιτσάνου επισημαίνει ότι «το θέμα αυτό θα προχωρήσει άμεσα, μάλλον σε αυτό το νομοσχέδιο που επίκειται», ενώ για τη «συμμετοχή 50-50 ασθενών ΚΑΚ» αναφέρει ότι «τους απασχολεί και προσπαθούν να βρουν λύση». «Εν κατακλείδι, θα είμαστε σε επαφή για το follow up των παραπάνω ενεργειών, προκειμένου να δούμε τι θα προχωρήσει. Θα πρέπει εμείς ίσως με τη βοήθεια του νομικού τμήματος να βρούμε προσχέδιο του νομοσχεδίου» καταλήγει στο email η Ζ. Βοστιτσάνου.

Το Documento αναφέρει πως επικοινώνησε με τον Θ. Πλεύρη, ο οποίος έδωσε την εξής απάντηση: «Ο καθένας δικαιούται να θέσει το όποιο θέμα εξαίρεσης επιθυμεί και θα απαντήσω θεσμικά στην επιτροπή που θα κρίνει τη βασιμότητα του αιτήματος. Στο υπουργείο Υγείας συναντήθηκα με εκατοντάδες θεσμικούς φορείς και έλαβα σειρά υπομνημάτων τόσο ιδιωτών παρόχων όσο και εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας. Σε μια δικογραφία 10.000 σελίδων για τη Novartis ουδείς έχει αναφερθεί σε εμένα και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο η όποια συνάντηση μπορεί να συνιστά λόγο εξαίρεσής μου». 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This