Δευτέρα 21/6/2021

Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ξανάρχεται – Τι αλλάζει στο πρόγραμμα και πότε αναμένεται να… τρέξει

Την τρίτη φάση του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, με σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό. Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» το φθινόπωρο και θα είναι παρόμοιο με τα δύο προηγούμενα, με κάποιες τροποποιήσεις, κυρίως όσον αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών και την εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού ωφελουμένων.

  • Tου Βασίλη Παπαπακωνσταντόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μειωθούν οι επτά εισοδηματικές κατηγορίες, αλλά και το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης, που ήταν στο 70%, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως από τη μεσαία τάξη. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου να ξεπεράσει τα 350.000.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνεται με απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια, αλλά και με αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα το ΥΠΕΝ θέτει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Φιλοδοξία του Κωστή Χατζηδάκη είναι την περίοδο 2021-2027 τα κονδύλια να πολλαπλασιαστούν και να μην προέρχονται μόνο από κοινοτικά προγράμματα, αλλά και από άλλες δύο πηγές: από δάνεια «φιλικά» προς τους καταναλωτές και από φορολογικά κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος, με τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 275.000.000 ευρώ, καλύπτοντας την ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 23.000 νοικοκυριών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο επεξεργάζονται τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να επιδοτηθούν ενεργειακά κτίσματα που κατασκευάστηκαν προ δεκαετιών, δεδομένου ότι καθοριστικός παράγοντας στην κατανάλωση ενέργειας είναι η παλαιότητα των κτιρίων. Ειδικότερα, το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν από το έτος 1980, που σημαίνει ότι είναι πολύ χαμηλά στη λίστα ενεργειακής απόδοσης, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πολλά εξ αυτών σεισμικός έλεγχος.

Αποτέλεσμα αυτού, να μπει δικλίδα ασφαλείας για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, ώστε με σχετικές υποχρεώσεις – κίνητρα να καταφέρουν να επιδοτηθούν. Προς την κατεύθυνση αυτή το ΥΠΕΝ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσω του οποίου θα γίνει μεταξύ άλλων τροποποίηση των τεχνικών οδηγιών του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, επικαιροποίηση των προδιαγραφών για ΑΠΕ, βιοκλιματικά κ.λπ., ενώ αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εκδίδονται τα ενεργειακά πιστοποιητικά.

Ακόμα πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα προλάβουν να εντάξουν τα κτίρια αυτά στο επικείμενο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ή θα μετατεθεί για το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2021.

Το ποσοστό της επιδότησης θα υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνοντας κατά πιθανότητα λιγότερες κατηγορίες σε σχέση με τις επτά του προηγούμενου κύκλου. Δύνανται να συμμετάσχουν αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα, που έχουν δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας σε κατοικία, με ατομικό (για άγαμο) ή οικογενειακό (για έγγαμο) εισόδημα που δεν θα ξεπερνά τα όρια που θα τεθούν.

Αν δεν ξεπερνά αυτό το πλαφόν, τότε το ποσοστό της επιδότησής του θα εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται. Θα υπάρχει ανώτατο ύψος δανείων (25.000 ευρώ ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα), ενώ η διάρκεια αποπληρωμής θα κυμαίνεται από τέσσερα έως έξι χρόνια. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεολυτικές και το επιτόκιο σταθερό. Ο τελικός ωφελούμενος θα μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.

Ποιες είναι οι δαπάνες που θα επιδοτούνται

Οπως στους δύο προηγούμενους κύκλους, έτσι και στον τρίτο τού «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» οι ιδιοκτήτες παλαιών κτισμάτων θα επωφεληθούν με επιδοτήσεις για σειρά από εργασίες. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα), αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα). Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερης της «Δ» και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα καλύπτει δαπάνες για:

α) αντικατάσταση κουφωμάτων, εξαιρουμένων των «ανοιγμάτων» προς εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος)

β) τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, όπως παντζούρια και ρολά

γ) εγκατάσταση θερμομόνωσης εντός του κτιρίου, χωρίς να καλύπτονται οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα, καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα κ.λπ.). Για να καλυφθούν οι εν λόγω δαπάνες, όπως λέβητας που έχει υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές, πρέπει να πιστοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής ότι πληρούνται τα κριτήρια ως προς την ανάλυση και την εκπομπή καυσαερίων

δ) αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού (π.χ. ηλιακός θερμοσίφωνας).

Απαραίτητη η ενεργειακή επιθεώρηση

Η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση. Προκαταβολή προβλέπεται μόνο για όσους κάνουν χρήση τραπεζικού δανεισμού. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης.

Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα δύνανται να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία τους, ο οποίος στη συνέχεια θα εξετάζει την πιστοληπτική ικανότητά τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος του ενεργειακού επιθεωρητή θα καλύπτεται από το πρόγραμμα, εφόσον βέβαια η αίτηση έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση. Τα έργα των ωφελουμένων θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα σε εννέα μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ