8-7-2020

Έρευνα! Ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες δηλώνουν πως μπορεί να βάλουν λουκέτο ή να κάνουν απολύσεις

Ένας στους τέσσερις επαγγελματίες θεωρεί ότι μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει την επιχείρησή του, ενώ το 26% δηλώνει ότι μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε απολύσεις στο επόμενο διάστημα, λόγω κορωνοϊού.

Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα προκύπτουν από δημοσκόπηση της opinion poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε δείγμα 703 επαγγελματιών του λεκανοπεδίου Αττικής. Ευρήματα που αποτυπώνουν το κλίμα, την ψυχολογία, τα προβλήματα των επαγγελματιών στην έναρξη της νέας φάσης, τόσο όσον αφορά την πανδημία, όσο και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση, το 81% των επαγγελματιών απαντούν ότι υπέστησαν ζημιές στην πρώτη φάση της πανδημίας, στη φάση δηλαδή του lockdown, έναντι μόλις 19% που απαντούν το αντίθετο. Το 56% δηλώνει ότι αυτή η κατάσταση επηρέασε το βιοτικό επίπεδο της οικογένειάς τους πολύ και αρκετά, έναντι 44% που θεωρούν ότι το επηρέασε λίγο (29%) και καθόλου (15%).

Το 9% των επαγγελματιών εκτιμά ότι η οικονομική κρίση θα κρατήσει μέχρι έξι μήνες, το 31% μέχρι έναν χρόνο, το 27% μέχρι δύο χρόνια και 4% εκτιμά ότι μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο. Πέρα απ’ αυτό, το 63% θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του και το 37% θεωρεί ότι μάλλον ή πιο κατηγορηματικά δεν την έχει εξασφαλίσει. Το 77% θεωρεί ότι θα βοηθούσε οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια ως κεφάλαια κίνησης με λιγότερη γραφειοκρατία και πιο συμφέροντες όρους.

Αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μόλις το 27%

Παράλληλα, το 27% δηλώνουν πολύ και αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έναντι του 20% που δηλώνουν λίγο και του 32% που δηλώνουν καθόλου.

Ο βαθμός αισιοδοξίας ανεβαίνει, όταν η ερώτηση επικεντρώνεται στη δική τους επιχείρηση. Το 45% δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο για την επιχείρησή του, το 43% λίγο και το 11% καθόλου. Όσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης, το 55% των επαγγελματιών θεωρεί ότι τους βοήθησαν.

Διευκρινίζεται ότι, όταν άρχισε η έρευνα, δεν είχε ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς διενεργήθηκε στο διάστημα 18-21 Μαΐου.

Στόχος ήταν να διερευνηθούν η ψυχολογία στην αγορά, ο βαθμός αισιοδοξίας των επαγγελματιών και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα πατώντας εδώ


ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ