Το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει σε… τάξη τον TAXIS για την «μεταβίβαση» των προσωπικών δεδομένων!

Must Read

Σαφή ενημέρωση και μάλιστα εντός δεκαπενθημέρου θα πρέπει να παρέχει η φορολογική διοίκηση σε κάθε πολίτη, σχετικά με το ποιοι είχαν πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα του, όπως τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα TAXIS.

Το ΣτΕ με απόφασή του αναγνωρίζει το δικαίωμα του πολίτη να έχει πληροφόρηση για το ποιοι έχουν πρόσβαση στα φορολογικά του δεδομένα. Συγκεκριμένα, ο φορολογούμενος θα μπορεί να έχει πλήρη κατάλογο με τα άτομα, τις δημόσιες υπηρεσίες, κ.λπ., που επισκέφθηκαν τα φορολογικά δεδομένα του και ποια χρονική στιγμή, ενώ η απόφαση υποχρεώνει τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών να ενημερώνει τους πολίτες, όταν πρόκειται να μεταβιβάσει προσωπικά δεδομένα τους σε τρίτους, έτσι ώστε να μπορούν να προβάλουν -αν θέλουν- αντιρρήσεις.

Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, επικαλούμενο τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών (όπως και όλες οι ανάλογες) «οφείλει» να ενημερώνει τους φορολογουμένους ότι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν εάν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τους αφορούν αποτελούν ή αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας.

Σαφής ενημέρωση εντός 15 ημερών

Επιπρόσθετα, υπάρχει σαφής υποχρέωση η δημόσια υπηρεσία να απαντήσει, χωρίς καθυστέρηση, μέσα σε 15 ημέρες εγγράφως και με τρόπο «εύληπτο και σαφή», δίνοντας, μεταξύ των άλλων, πληροφορίες για:

  • Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν τον φορολογούμενο, καθώς και την προέλευσή τους
  • Τους σκοπούς της επεξεργασίας των φορολογικών δεδομένων και τους αποδέκτες αυτών
  • Την εξέλιξη της επεξεργασίας
  • Τη διόρθωση, τη διαγραφή ή τη δέσμευση (κλείδωμα) των δεδομένων
  • Την κοινοποίηση των δεδομένων σε τρίτους

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This