Κίνητρα σε απόμαχους της εργασίας για να καταπιαστούν με γεωργικές εργασίες

Must Read

Νέες ρυθμίσεις των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας παρέχουν κίνητρα για να παραμείνουν στο χωράφι τόσο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, όσο και συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να μη στερούνται το επίδομα ανεργίας όσοι εργάζονται περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες, ενώ δίνεται λύση και για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στα χωράφια.

Ειδικότερα, με τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που ασκούν αγροτική δραστηριότητα η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, από την καταβολή μειωμένης σύνταξης κατά 30%. Επιπλέον, με την ίδια ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα και στους συνταξιούχους άλλων φορέων, καθώς και του Δημοσίου να απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς, χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους, εφόσον το εισόδημά τους από αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, προβλέπεται ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αγρότες του ΟΑΕΔ μπορούν να εργάζονται στον κλάδο τους, χωρίς να διακόπτεται το επίδομα ανεργίας τους. Συγκεκριμένα, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που πραγματοποίησαν έως 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον ΟΑΕΔ να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Περισσότερα διαθέσιμα «χέρια» σε αγροτικές εργασίες

Στόχος είναι να απασχοληθεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, καθώς παρατηρείται ότι, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι άνεργοι δεν ασχολούνται με τις εποχιακές εργασίες, προκειμένου να μη στερηθούν τα επιδόματα ανεργίας. Επιπλέον, με την παρούσα ρύθμιση αντιμετωπίζεται το παρατηρούμενο έλλειμμα εργατικών χεριών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, το οποίο εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια.

Με άλλη ρύθμιση, οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία ασφαλίζονται στον ΟΓΑ με εργόσημο. Με τον τρόπο αυτό, λύνεται ένα σημαντικό πρόβλημα που είχε ανακύψει στην απασχόληση εργαζομένων στην αγροτική οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκάνδαλο εκατομμυρίων με κολοσσούς αναψυκτικών

Η αποκαλυπτική έρευνα της εφημερίδας «δημοκρατία» φέρνει στο φως το πάρτι των πολυεθνικών, καθώς δεν διαθέτουν την αναγκαία από τον νόμο «άδεια εμπορίας πόσιμου ύδατος»

More Articles Like This