Τι γίνεται με τη δικογραφία του «Noor1» και δεν την ακουμπά κανείς;

Must Read

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη μέσων μαζικής ενημέρωση Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση του ναρκόπλοιου “Noor 1” και η δικογραφία… λιμνάζει στο γραφείο του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλου.

Έχουν γίνει πάρα πολλά για να μην… ακουμπήσουν τη δικογραφία οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού και βασικών του συνεργατών, όπως του μέχρι πρότινος διευθύνοντα συμβούλου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας συμφερόντων του Capital Νικόλαου Συντυχάκη, του φίλου και δικηγόρου του Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη.

Οι διώξεις ασκήθηκαν στις 23 Μαρτίου 2018 από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα η οποία βρέθηκε στο …στόχαστρο δημοσιογραφικών “πιστολιών” συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Από τότε αν και έχουν περάσει 26 μήνες δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό στην ανάκριση. Τρία είναι τα βασικά γεγονότα που προκάλεσαν πολύμηνες καθυστερήσεις.

1η καθυστέρηση: Η μετάθεση της ανακρίτριας Αφουξενίδου

Τη δικογραφία είχε χρεωθεί η εμπειρότατη πρόεδρος Πρωτοδικών Ευαγγελία Αφουξενίδου η οποία κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης ενασχόλησης της με τη δικογραφία, πρόλαβε και έστειλε ένα αίτημα δικαστικής συνδρομής στις Ηνωμένες Πολιτείες για διάφορα περίεργα εμβάσματα που αφορούν την πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης τον Ιούνιο του 2014 με το πλοίο «Noor 1».

Όμως το Σεπτέμβριο του 2018 η κυρία Αφουξενίδου μετατέθηκε από τα δικαστήρια του Πειραιά με αποτέλεσμα η πολύκροτη δικογραφία να παραμένει στο ανακριτικό συρτάρι, δίχως καμία ανακριτική πράξη…

2η καθυστέρηση: Η παραίτηση της ανακρίτριας Μάντακα

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Πειραιά Γιάννης Μαλλούχος (Σ.Σ. ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά είχε απορρίψει αίτημα της Εισαγγελέως Τζίβα να άρει το απόρρητο κινητού του καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό σε ισόβια για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης Ευθύμιου Γιαννουσάκη, καθώς και τη διάταξη της ίδιας εισαγγελικής λειτουργού για την απαγόρευση εξόδου του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη), χρέωσε την πολύκροτη δικογραφία στη Ανακρίτρια Διαφθορας Καλλιόπη-Ιωάννα Μάντακα.

Ένα χρόνο μετά, το Σεπτέμβριο του 2019, η κυρία Μάντακα παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ και η δικογραφία του γνωστού εφοπλιστή και ιδιοκτήτη ΜΜΕ έμεινε ανέγγιχτη στο συρτάρι του ανακριτικού γραφείου.

3η καθυστέρηση: Δεκτή η παραίτηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από… 4 μήνες

Μία λεπτομέρεια; Η κυρία Μάντακα είχε υποβάλει την παραίτηση από την υπηρεσία της στις 9-5-2019.

Όμως έγινε δεκτή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον υπουργό Κώστα Τσιάρα μόλις στις 22-8-2019, δηλαδή 3,5 μήνες μετά…

4η καθυστέρηση: Η αίτηση εξαίρεσης του ανακριτή Πετρόπουλου

Η δεύτερη επιλογή του κυρίου Μαλούχου ως Ανακριτή Διαφθοράς ήταν ο πρόεδρος πρωτοδικών Ιωάννης Πετρόπουλος ο οποίος ανέλαβε την πολύκροτη υπόθεση του κατηγορούμενου Βαγγέλη Μαρινάκη από τον Οκτώβριο του 2019.

Όμως ο κ. Πετρόπουλος υπέβαλε αίτημα αποχής καθώς είναι γιος του πρώην ποδοσφαιρικού εισαγγελέα Κωνσταντίνου Πετρόπουλου, επειδή παράγοντες και δημοσιογράφοι υποστήριζαν ότι την περίοδο της θητείας του ευνοούσε με τις αποφάσεις του τον Ολυμπιακό…

Η αίτηση εξαίρεσης απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, αλλά ουδεμία ανακριτική πράξη δεν φαίνεται να έχει γίνει επί μήνες.

Αιτία το γεγονός ότι στο ανακριτικό του γραφείο εκκρεμεί δικογραφία που αφορά υπόθεση κακοδιαχείρισης στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς η οποία ήταν στα όρια παραγραφής και έπρεπε να ασχοληθεί με αυτήν.

Αποτέλεσμα; Νέα πολύμηνη καθυστέρηση με αποτέλεσμα αν και έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια να μην έχει γίνει κάποια ουσιαστική ανακριτική πράξη.

5η καθυστέρηση: Δεν εξετάζουν μάρτυρα που ζητάει να εξεταστεί!

Το πλέον τραγελαφικό είναι πως από το 2018 υπάρχει μάρτυρας που δηλώνει πως έχει στοιχεία για την υπόθεση του «Noor 1» και ζητά να καταθέσει αλλά δεν ανταποκρίνεται ο αρμόδιος ανακριτής (Σ.Σ. που είπαμε πως εξετάζει άλλη υπόθεση).

Ο μάρτυρας είχε επαφή με την προηγούμενη ανακρίτρια κ. Μάνδακα, αλλά η δικαστική λειτουργός παραιτήθηκε και δεν κατάθεσε ποτέ…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μάνδακα επρόκειτο να εξετάσει το μάρτυρα, η οποία ήταν σε συνεννόηση και με την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ανθούλα Μπούμπα η οποία ως δια μαγείας ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση της θητείας της απομακρύνθηκε από τη θέση, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και το διορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Αποτέλεσμα; Η έρευνα κόλλησε εκ νέου και ουδείς δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός εξέτασε το μάρτυρα ο οποίος έφτασε στο σημείο να βγει δημόσια πλέον στην τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη» και να ζητά να εξεταστεί.

Η αδιαφορία του Αρείου Πάγου…

Αν και κατά το παρελθόν η ηγεσία του Αρείου Πάγου είχε ενδιαφερθεί για να προχωρήσει η έρευνα, διατάσσοντας προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης του ναρκόπλοιου, τους τελευταίους μήνες δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση για την κωλυσιεργία δύο ετών στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Τι θα μπορούσε να κάνει; Πολύ απλά να διορίσει άλλον ανακριτή, από τη στιγμή που ο κ. Πετρόπουλος «τρέχει» με τη δικογραφία που παραγράφεται…

Εκτός και αν θέλουν να λιμνάζει για χρόνια η δικογραφία, για την τυχόν εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη, στο ανακριτικό γραφείο…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This