Τετάρτη 16/6/2021

Τι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα των 6.500 τεστ σε τουρίστες μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων

Πρώτη ημέρα χθες για το άνοιγμα των αεροπορικών συνόρων και με εντατικούς ρυθμούς, πραγματοποιήθηκαν 6.500 έλεγχοι σε ισάριθμους επιβάτες 235 πτήσεων.

Το πρωί της Πέμπτης, ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα 250 δειγματοληπτικών τεστ από το Ηράκλειο Κρήτης, τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναμένονται και τα υπόλοιπα αποτελέσματα από τα τεστ για κορωνοϊό, τα οποία θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα στους τουρίστες που καταφθάνουν για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα. 

Πώς γίνεται η επιλογή των ταξιδιωτών

Μέσω έξυπνου λογισμικού και αλγόριθμου, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, γίνονται με την βοήθεια της φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF). Οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν τη φόρμα και αναφέρουν το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα κ.α. Ο αλγόριθμος επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες και παρουσιάζει ένα αποτέλεσμα για το πόσες είναι οι πιθανότητες να νοσεί από τον ιό κάθε ταξιδιώτης. Η φόρμα θα συμπληρώνεται έως και το τέλος Αυγούστου.

Μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην ειδική φόρμα, ο επιβάτης θα λάβει στο e-mail ή στο κινητό του ένα απαραίτητο barcode για το ταξίδι του. Μόλις ο επιβάτης εισέλθει στη χώρα, θα περάσει από το προσωπικό που ελέγχει το barcode. Σε αυτό το σημείο θα κριθεί το εάν πρέπει να υποβληθεί σε τεστ το οποίο είναι υποχρεωμένος να δεχτεί.

Έπειτα, ο ταξιδιώτης πρέπει να παραμείνει σε αυτο-απομόνωση για μια ημέρα και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ στο οποίο έχει υποβληθεί. Το ξενοδοχείο ή το κατάλυμα στο οποίο θα μείνει, πρέπει να είναι ενήμερο για την αυτο-απομόνωση και το κόστος της παραμονής στο κατάλυμα, επιβαρύνει τον ίδιο τον τον ταξιδιώτη, αφού πλέον η ελληνική κυβέρνηση δεν καλύπτει την διαμονή που χρειάζεται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Σε περίπτωση  που κάποιος βρεθεί θετικός στον Covid-19, ο ασθενής θα μπει σε καραντίνα για 14 ημέρες με το ελληνικό δημόσιο να καλύπτει τα έξοδα διαμονής, τα γεύματα και όποια ιατρική περίθαλψη κριθεί απαραίτητη, ακόμα κι αν δεν διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ