Πρωτοποριακές παρεμβάσεις προσβασιμότητας για άτομα με δυσκολία ακοής από το Δήμο Αθηναίων

Must Read

Ένα πρωτοποριακό, ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα, πακέτο τεχνολογιών ακουστικής προσβασιμότητας που κάνει ευκολότερη την ζωή των συνανθρώπων μας με δυσκολία ακοής, έχει τεθεί εδώ και λίγες μέρες σε λειτουργία από τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα στην συνεχή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κοινωνικός αποκλεισμός των πολιτών που ζουν με δυσκολίες και αναπηρίες.

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που εφαρμόζεται συνδυαστικά για πρώτη φορά στη Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ληξιαρχείο της πόλης των Αθηνών, όπου δημιουργούνται συνθήκες πλήρους προσβασιμότητας για άτομα με δυσκολία ακοής, χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας, χρήστες κοχλιακών εμφυτευμάτων και κωφούς.

Μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», ο Δήμος Αθηναίων με τη στήριξη των εταιριών «Pennie» και «Galiotos earcare – ακουστικά βαρηκοΐας» ξεκίνησε ήδη την ευρεία χρήση μάσκας με διαφάνεια από το προσωπικό του που σε συνδυασμό με τεχνολογίες προσβασιμότητας δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να βλέπει τα χείλη του προσωπικού του Ληξιαρχείου και να κάνει χειλεοανάγνωση.

Ταυτόχρονα ο χρήστης ακουστικών βαρηκοΐας/κοχλιακού εμφυτεύματος θα λαμβάνει ασύρματα την ομιλία του υπαλλήλου που τον εξυπηρετεί στη συσκευή του με υψηλή ευκρίνεια (τεχνολογία Τelecoil). Ο κωφός θα βρίσκεται μπροστά στο γκισέ, θα περιγράφει με βιντεοκλήση στον απομακρυσμένο διερμηνέα νοηματικής το αίτημα του και ο διερμηνέας ως ενδιάμεσος θα τα μεταφέρει στον υπάλληλο του ληξιαρχείου και αντίστροφα (υπηρεσία IRIS/Relay Service). Επίσης ο βαρήκοος/κωφός πολίτης θα διαβάζει σe tablet τον on line υποτιτλισμό της ομιλίας του υπαλλήλου (υπηρεσία Speech2text).

H υποδομή για το καινοτόμο αυτό πακέτο λύσεων είναι από τους δύο δωρητές, μετά από πρωτοβουλία της προέδρου της ΔΕΡΑ-984 Νίκης Αραμπατζή, ενώ οι δυο εταιρίες θα καλύψουν και το κόστος συντήρησης της.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This