«Πράσινο φως» από την Ε.Ε. για το μεγαλόπνοο έργο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Ραφήνας και Αρτέμιδας

Must Read

Το «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μεγαλόπνοο έργο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Ραφήνας και Αρτέμιδας, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής (ΕΥΔΕΠ), εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έργο αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής με τίτλο «Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 300 εκατ. €, ενώ η επιλέξιμη δαπάνη ξεπερνάει τα 200 εκατ. €, με τη χρηματοδότηση του έργου να καλύπτεται από το Ταμείο Συνοχής (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020), από εθνικούς πόρους καθώς και από ιδία συμμετοχή του δικαιούχου (ΕΥΔΑΠ ΑΕ).

Η επένδυση αφορά στην κατασκευή σύγχρονων υποδομών αποχέτευσης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλέστερη επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, της Περιφέρειας Αττικής.

Το έργο υλοποιείται από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και τελεί υπό τη διαχείριση της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης από το Ταμείο Συνοχής. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί η επαναχρησιμοποίηση των καθαρών εκροών της μονάδας για άρδευση καθώς και για αστική και περιαστική χρήση!

Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη

Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση των εκροών από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – Αρτέμιδας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς πρόκειται για υψηλής ποιότητας νερό, ασφαλές για την υγεία των πολιτών και κατάλληλο για έναν μεγάλο αριθμό χρήσεων, όπως είναι η απεριόριστη άρδευση καλλιεργειών, χώρων αναψυχής (πότισμα γκαζόν, γηπέδων γκολφ, πάρκων, προαυλίων, κ.ά.), η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η αστική χρήση (π.χ. πυροπροστασία).

Σημειώνεται ότι τρεις από τις τέσσερις βασικές εργολαβίες του έργου έχουν ήδη δημοπρατηθεί από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την όσο το δυνατόν πιο άμεση εκκίνηση της κατασκευής του έργου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This