Εντατικολόγος Παίδων: «Το δηλητήριο της ”μαύρης χήρας” 100 φορές πιο δυνατό από τον κροταλία» – Με ειδικό ορό το βρέφος

Must Read

Η είδηση ότι ένα βρέφος δαγκώθηκε από μια σπάνια αράχνη, γνωστή και ως «μαύρη χήρα», προκάλεσε έκπληξη και σοκ, καθώς είναι ελάχιστα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί έως τώρα, ενώ το 10 μηνών κοριτσάκι, είναι το πρώτο παιδί που έχει δεχτεί επίθεση.

Ο Εντατικολόγος Παίδων και Υπεύθυνος της Εντατικής Μονάδας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, κ. Αντρέας Ηλιάδης μίλησε στο protothema.gr για το πρωτόγνωρο περιστατικό, την αντίδραση των γονέων αλλά και την κατάσταση της υγείας του μωρού. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το δηλητήριο της ”μαύρης χήρας” εκατό φορές πιο δυνατό από τον κροταλία», ενώ για την θεραπεία του παιδιού ήρθε ειδικό φάρμακο από την Αθήνα.

«Καταφέραμε να νικήσουμε τη “μαύρη χήρα” και το ευχάριστο είναι ότι λειτούργησαν όλα πολύ καλά. Το παιδάκι ήρθε στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση. Στην αρχή όταν μας είπαν οι γονείς για “μαύρη αράχνη” ήμασταν λίγο δύσπιστοι γιατί είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο και δεν έχει αναφερθεί ποτέ κάτι τέτοιο σε παιδί.

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

Όταν καταλάβαμε ότι ο ασθενής μας άρχιζε να έχει σοβαρές επιπλοκές από αυτό το δηλητήριο που έχει το στοιχείο της νευροτοξίνης , ήταν “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” για εμάς, μέχρι να αποφασίσουμε να του χορηγηθεί αυτός ο ειδικός ορός ώστε να σώσουμε το παιδί από το δηλητήριο της “μαύρης χήρας”. Είχε χτυπήσει ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά και όχι μόνο. Τις πρώτες πρωινές ώρες δώσαμε το φάρμακο μέσα στην εντατική και ευτυχώς πήγαν καλά τα πράγματα. Είναι το πρώτο παιδί από όσο γνωρίζω, που έρχεται σε επαφή με “μαύρη χήρα” και μάλιστα πρέπει να είναι και το πρώτο παιδί , στο οποίο του δόθηκε αυτός ο ειδικός ορός . Δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για να σώσουμε το παιδί γιατί το δηλητήριο της “μαύρης χήρας”μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Μάλιστα αυτό το φάρμακο ήρθε από την Αθήνα από τον ΙΦΕΤ ειδικά για την περίσταση του παιδιού.

Σήμερα το κοριτσάκι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και επικοινωνεί με τους δικούς του. Εμείς σαν γιατροί νιώθουμε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να δώσουμε στους γονείς και πάλι πίσω το παιδί τους, γερό. Οι γονείς έδρασαν πάρα πολύ γρήγορα και ήταν σωτήριο ότι ζήτησαν αμέσως ιατρική βοήθεια»,τόνισε ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης.

«Η “μαύρη χήρα” έχει νευροτοξίνη ενώ οι απλές αράχνες δεν έχουν τέτοια ικανότητα. Το δηλητήριο της “μαύρης χήρας” είναι η νευροτοξίνη η οποία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και το θάνατο. Να φανταστείτε, ότι το δηλητήτριό της είναι εκατό φορές πιο δυνατό από τον κροταλία. Είναι απίστευτα τοξικό, σπανιότατο βέβαια.

Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει και το θάνατο αυτή η νευροτοξίνη. Αυτή η αράχνη είναι ενάμισι με δύο εκατοστά περίπου, έχει στην κοιλιά της σημάδια χρώματος πορτοκαλί και κόκκινο και συνιστώ σε όποιον βρεθεί μπροστά σε μια τέτοια αράχνη να μην την ενοχλήσει γιατί η “μαύρη χήρα” χτυπάει μόνο όταν νιώσει απειλή. Η νευροτοξίνη που έχει η συγκεκριμένη αράχνη, μπαίνει απίστευτα γρήγορα μέσα στο αίμα μας και δεν προλαβαίνεις να κάνεις κανένα χειρισμό . Με το τσίμπημα , η νευροτοξίνη αμέσως “ταξιδεύει” στα διάφορα όργανα του σώματός μας, παραλύει τους μυες , κάνει καρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, υπέρταση, οξεία κοιλία και πολλά άλλα ακόμα. Οπότε συνιστώ στον κόσμο πολύ μεγάλη προσοχή» πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This