ΟΡΓΗ… Ο Ελ. Βενιζέλος την έκανε μουσείο – ο Κ. Μητσοτάκης τζαμί!

Must Read

Θα σας αναλύσω σε αυτήν μου την παρέμβαση τους συμβολισμούς και τη σημασία που υπάρχει πίσω από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς επίσης και τα πιθανά επακόλουθα αυτής της ιστορικής επιτυχίας της τουρκικής κυβέρνησης.

  • Από τον Νίκο Κιτσάκο
    Δικηγόρος/Διεθνολόγος
    Νομική Αθηνών/ΜΑs University of Geneva

Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν ανήκω ούτε στους πατριτάκιδες ούτε στους θρησκόληπτους, είμαι ένας απλός Έλληνας που γνωρίζω και σέβομαι την ιστορία μας και διεκδικώ την εθνική μου αξιοπρέπεια.

Θα είμαι σκληρός αρκετά, αλλά με επιχειρήματα και ιστορικές αναφορές.

Δυστυχώς η Κωνσταντινούπολη χάθηκε πριν έναν αιώνα σε πόλεμο, τον οποίο χάσαμε, και από τότε η Τουρκία φρόντισε μέχρι το 1955 να εξαφανίσει τον ελληνικό πληθυσμό από την Πόλη, με αποτέλεσμα σήμερα να ζουν εκεί το πολύ 2.000 Έλληνες και 8.000.000 Τούρκοι.

Η εξώθηση του ελληνικού στοιχείου από την Πόλη (το οποίο θεωρητικά προστατευόταν από τις διεθνείς συνθήκες) είχε ως στόχο την μετατροπή της περιοχής σε μία απολύτως τουρκική επιφάνεια και με την πάροδο των ετών την εξαφάνιση της ιστορικής μνήμης για το παρελθόν της Πόλης.

Η φανταστική τουρκική διπλωματία τα κατάφερε απολύτως και σήμερα κανένας διεθνώς δεν γνωρίζει για το παρελθόν της Πόλης, πολλοί λαοί αγνοούν καν ότι υπήρξε κάποτε ελληνική πόλη.

Δυστυχώς όμως η Τουρκία τα πέτυχε όλα αυτά με την, κατά την γνώμη μου, συνειδητή ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων 70 ετών.

Ο Ελ. Βενιζέλος, ο οποίος ανέλαβε δεύτερη περίοδο πρωθυπουργός μετά την ήττα μας το 1922, κατάφερε τα ακατόρθωτα.

Κατάφερε να δεχτούν οι νικητές Τούρκοι διεθνείς συνθήκες, με τις οποίες προστατευόταν ο ελληνικός πληθυσμός της Πόλης και επιπλέον η προστασία των θρησκευτικών μνημείων της Ορθοδοξίας, δηλαδή ουσιαστικά του Πατριαρχείου και της Αγίας Σοφίας.

Τουλάχιστον λοιπόν είχε διασωθεί η τιμή και η ιστορία μας.

Η Αγία Σοφία δεν είναι μία Εκκλησία, είναι ένα σύμβολο της δημιουργίας του ελληνισμού μέσω της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ένα σύμβολο της προσπάθειας της Ορθοδοξίας να κρατήσει ζωντανό τον ελληνισμό κατά την Τουρκοκρατία.

Ουσιαστικά στην Κωνσταντινούπολη και στα «θεμέλια» της Αγίας Σοφίας έχουν σφαγιαστεί χιλιάδες Έλληνες στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν ζωντανή την ύπαρξη μας.

Θεωρώ λοιπόν ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ουσιαστικά έχουμε την δεύτερη και οριστική Άλωση της Πόλης.

Η ύπαρξη της Αγίας Σοφίας έστω σαν μουσείο, διατηρούσε την ελληνικότητα της, έβλεπε ο κάθε τουρίστας στην Πόλη ότι ήταν κάποτε ένας Ορθόδοξος Ναός.

Απορώ όμως και εξοργίζομαι για μία ακόμα φορά με την στάση και αυτής της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θεωρητικά είναι του πατριωτικού χώρου και εμπεριέχει πρωτοκλασάτα στελέχη, που πριν λίγα χρόνια ουρλιάζαν στο TELECITY για την πατρίδα και την Ορθοδοξία και μας προτείναν να αγοράσουμε και βιβλία, τα οποία φυσικά δεν παραπέμπαν σε τέτοιες εξελίξεις.

Φυσικά δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι δεν γνώριζε η ελληνική διπλωματία για την επικείμενη κίνηση του κ. Ερντογάν.

Γνώριζαν και έκαναν τις πάπιες ως συνήθως.

Ποια είναι η αντίδραση μας? Τα διαβήματα!

Θα το πω ωμά. Τα διαβήματα τα χρησιμοποιεί ο κ. Ερντογάν για χαρτί υγείας στους χρυσούς μπιντέδες του ανακτόρου του.

Τώρα μας λένε ότι δεν αντιδρούν οι άλλες δυνάμεις. Γιατί να ασχοληθούν με την Αγία Σοφία?

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν μαθαίναμε εμείς ότι ένας καθολικός ναός στην Σκοτία έγινε τζαμί, θα μας ενδιέφερε? Τι τους νοιάζει αυτούς η ιστορία μας. Θα τσακωθούν αυτοί με την Τουρκία για την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία?

Για τη Ρωσία που λένε, έχω να πω ότι, όταν τα σπάγαμε με τους Ρώσους πριν δύο χρόνια, έπρεπε να το σκεφτούμε καλά. Εμείς στείλαμε τον Πούτιν στην αγκαλιά του Ερντογάν.

Να θυμίσω ο επί κ. Τσίπρα απελάσαμε άνευ λόγου Ρώσους διπλωμάτες. Γνωρίζετε τη σημαίνει απέλαση διπλωμάτη? Σημαίνει επιθετική διπλωματική εχθρική ενέργεια.

Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης τον τελευταίο χρόνο, για να τα ξαναφτιάξει με τον Πούτιν? Αλλά βέβαια οι σύμμαχοι τραβάνε αυτιά.

Κλείνοντας θα κάνω μία πρόβλεψη.

Στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης ας αρχίσουν να ετοιμάζουν βαλίτσες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This