Σάββατο, 1 Απριλίου 2023

Ο Ερντογάν «πάει για μαλλί» με κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά μπορεί να βγει «κουρεμένος» με συνθήκη τύπου Σεβρών

Συντάκτης: Newsroom

Δεν υπήρχε ποτέ «αγάπη» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά ο κίνδυνος πολέμου μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, δεν ήταν τόσο υψηλός μετά την παράνομη εισβολή στην Κύπρο πριν από σαράντα πέντε χρόνια.

  • Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Στο παρελθόν, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν φτάσει κι άλλες φορές στο χείλος σύγκρουσης, αλλά οι πολιτικές που ξεκίνησε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ενδέχεται να ωθήσουν στα άκρα τους δύο γείτονες.

Ελληνικά και Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν σε αερομαχίες αυτή την εβδομάδα πάνω από το Καστελόριζο.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος σύγκρουσης των τουρκικών και των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων, εάν η Τουρκία προχωρήσει στα σχέδιά της για έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έσπευσε να μεσολαβήσει καθώς οι ΗΠΑ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απούσες.

Τα εν λόγω θέματα άπτονται δύο αλληλένδετων ζητημάτων: οι προσπάθειες του Ερντογάν να απομακρυνθεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης και η αυξανόμενη απελπισία του να βρει πόρους για τη διάσωση της Τουρκίας.

Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε πριν από ενενήντα επτά χρόνια από σήμερα.

Ενώ οι Κούρδοι θρηνούν τη συνθήκη για την αντιστροφή υποσχέσεων για κρατική υπόσταση, η Συνθήκη έθεσε τα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Συρία και το Ιράκ.

Με αυτά τα σύνορα στην περιοχή η συνθήκη της Λωζάνης, επέτρεψε σχεδόν έναν αιώνα σταθερότητας.

Για λόγους ιδεολογίας, οικονομίας και εγωισμού, ο Ερντογάν επιδιώκει τώρα να αναιρέσει τη Συνθήκη της Λωζάνης:

Ιδεολογία, επειδή ο Ερντογάν επιδιώκει να ανακτήσει τον έλεγχο ορισμένων οθωμανικών εδαφών και να αλλάξει τα δημογραφικά πεδία εκτός των συνόρων της Τουρκίας.

Οικονομικά επειδή η Τουρκία επιδιώκει να κλέψει πόρους από αναγνωρισμένες ελληνικές και κυπριακές αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και εγωισμού επειδή ο Ερντογάν θέλει να κυριαρχήσει και να επεκτείνει την κληρονομιά του Ατατούρκ.

Έχει ήδη θέσει το πλαίσιο για την κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης, από τον Δεκέμβριο του 2017 όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα…

Τρεις μήνες αργότερα, ανέφερε ότι η βουλγαρική πόλη Kardzhali βρισκόταν εντός των «πνευματικών συνόρων» της Τουρκίας, εισπράττοντας διαμαρτυρίες από τη Βουλγαρία, η οποία τότε κατείχε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κρατικές τουρκικές εφημερίδες ακόμα και ο ίδιος ο Ερντογάν μπήκαν στο παιχνίδι, με χάρτες της Τουρκίας με τα σύνορά της να αναθεωρούνται εις βάρος γειτονικών κρατών.

Η Τουρκία αποφάσισε με NAVTEX να στείλει το σεισμικό πλοίο  Oruc Reis, να επιχειρήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που περιβάλλει τα ελληνικά νησιά.

Μια τέτοια ενέργεια είναι και παράνομη και προκλητική.

Σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η Ελλάδα αξιώνει χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά της για εξερεύνηση και εκμετάλλευση θαλάσσιων πόρων.

Η Τουρκία δεν είναι μέλος της UNCLOS (ούτε, εν προκειμένω οι Ηνωμένες Πολιτείες), αλλά, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία αγνοεί το διεθνές αλλά και εθιμικό δίκαιο και στέκεται μόνη της στην ερμηνεία της.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία επιδιώκει να αναθεωρήσει όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και τον πιθανό έλεγχο των πόρων δεκάδων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ενώ το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο, αυτό φαίνεται να έχει λιγότερη σχέση με τουρκικό περιορισμό και περισσότερο με ισχυρούς ανέμους που σύντομα θα κοπάσουν.

Δεδομένων των εξελίξεων και των απειλών, η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανταποκριθεί, εξ ου και ο πανικός στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν επίσης ότι δεν πρόκειται μόνο για διαμάχη για το Αιγαίο Πέλαγος.

Τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία υπέγραψε παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη για τη θέσπιση κοινού θαλάσσιου ορίου μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία αγνοήσει ελληνικά νησιά μέχρι και την Κρήτη

Πολύ συχνά αξιωματούχοι των ΗΠΑ αλλά και Ευρωπαίοι ηγέτες διαχωρίζουν τα προβλήματα, αλλά η έκταση της στρατηγικής του Ερντογάν μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο ολιστικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι, καθώς ο Ερντογάν αμφισβητεί τη δέσμευση της Τουρκίας να ζήσει εντός συνόρων που εγκρίθηκαν πριν από σχεδόν έναν αιώνα….παραβιάζει τα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα, όχι μόνο μετέτρεψε την αιώνια Αγία Σοφία από ένα μουσείο πίσω σε ένα τζαμί, αλλά  προγραμμάτισε την πρώτη του επίσημη προσευχή στη σημερινή επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης.

Απλώς δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για τον Ερντογάν, να δείξει συμβολικά την απομάκρυνση της Τουρκίας από την τάξη μετά τη συνθήκη Λωζάνης.

Ο Ερντογάν, όπως και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει από καιρό ευδοκιμήσει παίζοντας διπλωματικά παιχνίδια.

ΗΠΑ και Ε.Ε ποτέ δεν αναγνώρισαν ότι η “άνθηση” του Ερντογάν ήταν μια τακτική και ένα παζάρι που προσδιόριζε το πλεονέκτημα των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η στροφή σε έναν επιτιθέμενο σπάνια φέρνει ειρήνη, ενθαρρύνει μόνο την επιθετικότητα.

Διακυβεύονται όχι μόνο άμορφες έννοιες αξιοπιστίας και τουρκικής προκλητικότητας, αλλά πολύ πραγματικές έννοιες της ελληνικής κυριαρχίας. Εάν ο Ερντογάν προχωρήσει προς τα εμπρός στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσει.

Σίγουρα, η Αθήνα θα πρέπει να εξετάσει όλες τις επιλογές στο τραπέζι.

Εάν συμβεί αυτό το σενάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να είναι ουδέτερες, αλλά μάλλον να αναγνωρίσουν δημόσια ότι η Τουρκία είναι ο επιτιθέμενος και οι ισχυρισμοί της είναι άκυροι.

Μαζί με την Ευρώπη, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε επίσης να υπενθυμίσει στην Τουρκία ότι εάν επιδιώκει να ακυρώσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, τότε οι αναθεωρήσεις της μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με τη Συνθήκη του Σεβρών του 1920 από ότι με τη Συνθήκη του Πασάροβιτς του 1718

(Με στοιχεία από nationalinterest.org)

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαμός με την ανάρτηση Τσελέντη για το ηφαίστειο της Σαντορίνης και τη «λιμνοθάλασσα» του...

Με μία ανάρτηση σαφώς πρωταπριλιάτικη, ο Άκης Τσελέντης κατάφερε να... κοψοχολιάσει αρκετό κόσμο μέχρι...

Λαμπαδηφορία στο κέντρο της Αθήνας για την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ

Ξημερώνει 1η Απριλίου, η μέρα που επίσημα ξεκίνησε στην Κύπρο ο αγώνας της ΕΟΚΑ,...

Funds: Με πρακτικές μαφίας εκβιάζουν τους δανειολήπτες!

205 δικηγόροι συνυπογράφουν ένα κείμενο-κόλαφο για τις μεθοδεύσεις των servicers, προκειμένου να αποσπάσουν υπέρογκα ποσά και τα σπίτια ανθρώπων, ακόμα κι αν εξυπηρετούν τη ρύθμιση

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση της 49χρονης ψυχολόγου στην Αθήνα

Βρέθηκε η 49χρονη Αγγελική Κυβεριώτη, που είχε εξαφανιστεί κάτω από περίεργες συνθήκες τον Οκτώβριο...

Τρεις οι θάνατοι παιδιών στη χώρα μας από στρεπτόκοκκο τύπου Α

Τρεις συνολικά θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο τύπου Α έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με...

«Χρυσάφι» κόστισε η φιέστα του Μητσοτάκη στον Έβρο – Απευθείας ανάθεση σε νεοσύστατη εταιρεία!

Μια εταιρεία, η OVAL Ε.Ε., η οποία συστήθηκε σχεδόν δύο μήνες πριν και συγκεκριμένα...

Με την ελληνική σημαία ο τάφος του Κυπριανού Παπαϊωάννου που «έσβησε» στα Τέμπη

Στους αδικοχαμένους των Τεμπών ήταν και ο Κυπριανός Παπαϊωάννου, ο Κύπριος φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου...

«Λαμπάδιασε» νταλίκα στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας

Λαχτάρησε οδηγός νταλίκας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Αγίας Τριάδας,...

Τρεις τραυματίες σε άγριο καβγά μεταξύ ανηλίκων σε εμπορικό κέντρο

Σε γνωστό εμπορικό κέντρο στον Άγιο Δημήτριο Αττικής σημειώθηκε άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε δύο...

Αισθητός και στην Αττική ο απογευματινός σεισμός στην Κύθνο

Αισθητή στα νησιά του Αργοσαρωνικού, αλλά και στην Αττική έγινε η ισχυρή σεισμική δόνηση...

Τέλος τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και στα σχολεία

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας (ΦΕΚ2019 Β/30-3-2023), στην ιστορία περνούν,...

«Είναι αθώος» υποστηρίζει η σύζυγος του 78χρονου που προφυλακίστηκε για το βιασμό της βαφτιστήρας...

«Είναι αθώος. Δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως και πολύ σύντομα θα αποδειχτεί η αλήθεια»,...

Βρήκαν κοκαΐνη σε πλοίο στον Πειραιά – Μετέφερε μπανάνες από το Εκουαδόρ στην Τουρκία

Είκοσι συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους 17,598 κιλών, εντοπίστηκαν σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων...

«Θα σε διαλύσω» – Απειλεί θύματα ο αστυνομικός της Ηλιούπολης που καταδικάστηκε για μαστροπεία

Προκλητικές απειλές εξαπολύει κατά θυμάτων ο αστυνομικός που καταδικάστηκε για την υπόθεση trafficking στην...

Συναγερμός: Βρέθηκε στη Γεωπονική Σχολή… όλμος!

Νωρίς σήμερα το απόγευμα εντοπίστηκε ένα αναπάντεχο εύρημα στη Γεωπονική Σχολή.Βρέθηκε όλμος, όμως δεν...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία: Βραζιλία και Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο

Η Βραζιλία και η Κίνα φέρεται να έχουν συνάψει συμφωνία για να εγκαταλείψουν το δολάριο των ΗΠΑ υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις διμερείς...

Δανάη Κούστα: Η καλλονή κόρη του Γιάννη Κούστα σε σπάνια δημόσια εμφάνιση

Η κόρη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννακοπούλου, Δανάη Κούστα είναι μια εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα και την είδαμε σε μια...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό που φορούσε στα γυρίσματα πακιστανικού σίριαλ, που θα παιχτεί στο Netflix.Από τον Ηλία Μαραβέγια«Επαθα...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως ευρεθέντα μπροστά της Φώτη Φαγκρή (Β. Λογοθετίδη) διάφορα ακαταλαβίστικα. Ο...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε σε γνωστή καφετέρια για να συναντηθεί με πολίτες. Βέβαια, τα πράγματα...

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Κινείται νομικά εναντίον του Γιώργου Λιάνη για την προσβολή της μνήμης της μητέρας του

O Γιώργος Λιάνης έδωσε μια συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή “Τετ α Τετ” και αναφέρθηκε στην προσωπική του ζωή και στις γυναίκες...

Προκαλεί και πάλι το πανελλήνιο η Σακελλαρόπουλου!

Πόσα πρόσθετα αυτοκίνητα πήρε η ΠτΔ αφότου ανέλαβε;

NEWSROOM