ΔΕΗ: Τα κριτήρια για επανασύνδεση ρεύματος με επιδότηση και άτοκες δόσεις σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

Must Read

Tο πρόγραμμα επανασύνδεσης ρεύματος έρχεται να δώσει μία ανάσα στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, στα οποία έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω χρεών.

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έχει δημοσιευτεί η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Οικονομικών, η οποία ορίζει τα κριτήρια και τη διαδικασία ένταξης στο μέτρο.

Συγκεκριμένα οι καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα τους παρέχεται το ειδικό βοήθημα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το βοήθημα θα καλύπτει το 30 έως και το 100% της οφειλής (ανάλογα με το ύψος της) ενώ το υπόλοιπο ποσό θα ρυθμίζεται σε άτοκες δόσεις και θα χορηγείται με απόφαση τοπικών επιτροπών ανά Δήμο.

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και το ύψος του βοηθήματος καθορίζονται σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ως εξής:

-Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 30/04/2020 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το βοήθημα χορηγείται αποκλειστικά για την κύρια κατοικία του νοικοκυριού.

-Τα εισοδηματικά όρια, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού ορίζονται ως εξής:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.000 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 13.500 ευρώ.
  • Δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 15.750 ευρώ.
  • Τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 18.000 ευρώ
  • Τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 24.750 ευρώ.
  • Τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 27.000 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθενται 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος 2.250 ευρώ, με ανώτατο όριο τα 31.500 ευρώ.

Αν στο νοικοκυριό περιλαμβάνεται άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ ενώ αν υπάρχει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα όρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ.

  • Τα περιουσιακά κριτήρια έχουν ως εξής: η αξία της ακίνητης περιουσίας (με τον υπολογισμό για τον ΕΝΦΙΑ) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, συν 15.000 ευρώ για κάθε μέλος με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ. Επίσης το νοικοκυριό δεν πρέπει να δηλώσει δαπάνες πολυτελείας (π.χ. σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακές βοηθοί κλπ.)
  • Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε επιτροπές που συστήνονται ανά Δήμο με συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου, του ΔΕΔΔΗΕ και ενός προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα εξετάζουν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων, θα χορηγούν το ειδικό βοήθημα και θα δίνουν την εντολή για την επανασύνδεση των ευπαθών καταναλωτών.

Μαζί με την αίτηση τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν την τελευταία δήλωση εισοδήματος (Ε1), το Ε9, το εκκαθαριστικό εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α εφόσον υπάρχει άτομο ή άτομα με αναπηρία άνω του 67 % και βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή κρατικού νοσοκομείου, για την ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης.

  • Αν η αίτηση γίνει δεκτή, τότε ο ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνει την καταβολή του βοηθήματος και την επανασύνδεση (χωρίς τέλη επανασύνδεσης). Το ύψος του βοηθήματος καθορίζεται ως εξής:

Για συνολικές οφειλές έως 6.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, από 6.000 έως 9.000 ευρώ θα καταβάλλεται το 75%, από 9.000 έως 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται το 50% της οφειλής και για οφειλές άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται το 30 %)της οφειλής. Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται από τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη οφειλών ρεύματος φθάνει στα 4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This