Χωρίς τα ποντιακά σωματεία η Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά

Must Read

Η θεία λειτουργία για τη μεγάλη εορτή της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου θα τελεστεί κανονικά στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα – Τα ποντιακά σωματεία δεν θα παρευρεθούν καθώς το θεωρούν ελιγμό του Ερντογάν μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα λειτουργήσει, τελικά, τον Δεκαπενταύγουστο η ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Ο ναός της Παναγίας άνοιξε ξανά τις θύρες του ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης. Οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν πως ο ναός δεν θα δοθεί για λειτουργία ανήμερα της Παναγίας, λόγω κορωνοϊού, αλλά τελικά η θεία λειτουργία θα τελεστεί κανονικά στις 15 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το Φανάρι, έπειτα από νέο έγγραφο της νομαρχίας της Τραπεζούντας.

Στο επίσημο ανακοινωθέν εκφράζονται η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση της μητέρας Εκκλησίας για την απόφαση να επιτραπεί τελικά από τον πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας και τη νομαρχία Τραπεζούντας η τέλεση της θείας λειτουργίας κατά την ημέρα που τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη- εορτές της Ορθοδοξίας, γι’ αυτό και αποκαλείται «Πάσχα του καλοκαιριού».

Στο ίδιο ανακοινωθέν γίνεται γνωστό ότι την πανηγυρική θεία λειτουργία κατά τη μεγάλη αυτή θεομητορική εορτή θα τελέσουν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος και ο Σηλυβρίας κ. Μάξιμος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, άλλωστε, επικοινώνησε με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον ευχαρίστησε για τα έργα αποκατάστασης και ανακαίνισης της ιστορικής μονής και του μετέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και της ομογένειας για τη γιορτή των θυσιών, γνωστή ως Κουρμπάν.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ): Οι Πόντιοι λέμε «όχι» στην πρόσκληση Ερντογάν για την Παναγία Σουμελά

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου, δήλωσε στη Voria.gr ότι είναι αδύνατο η ομοσπονδία να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Ερντογάν. «Εδώ, ο ‘αγαπητός’ σουλτάνος Ερντογάν έκανε τζαμί την Αγία Σοφία, το μοναδικό αυτό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Από τον Ερντογάν μπορούμε να περιμένουμε και ιμάμη στην Παναγία Σουμελά. Δεν υπολογίζει τίποτε. Θα συνεχίσει την ίδια τακτική», ανέφερε.

Όπως είπε, η γενοκτονική πρακτική συνεχίζεται εδώ και χρόνια στην Τουρκία: «Το βλέπουμε και τώρα. Αυτή είναι μια γενοκτονική πολιτική. Πολιτιστική γενοκτονία. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη κ.Σαχινίδου, δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τους Πόντιους να πάνε στην Τουρκία: «Και ας καταλάβουν όλοι, ότι αν σταματήσουμε τελικά να πηγαίνουμε ίσως γίνει κάτι, ίσως καταλάβουν κάτι. Η περιοχή, εκεί στην Τραπεζούντα θησαύρισε τα τελευταία χρόνια από τους χιλιάδες προσκυνητές που πήγαιναν στο μοναστήρι. Για μας η Παναγία Σουμελά υπάρχει εδώ, στο όρος Βέρμιο κι εδώ θα πάμε φέτος να προσκυνήσουμε την ιερή εικόνα της».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This