Κυριακή 20/6/2021

Φωνές για να αποσυρθεί ΚΥΑ που νομιμοποιεί την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση και αυξάνει την επικινδυνότητα στο οδικό δίκτυο

Η έκδοση της ΚΥΑ 46526 (22/7/2020) που ανοίγει τον δρόμο της επιστροφής των διαφημιστικών πινακίδων σε δημόσιο χώρο, ενάντια στην υπάρχουσα νομοθεσία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Μια από αυτές, είναι και από τον Πανελλαδικό Σύλλογο «SOS Τροχαία Εγκλήματα».

Ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του στις 26 Ιουλίου ζήτησε την άμεση απόσυρση της εν λόγω ΚΥΑ, ενώ το ίδιο έκαναν και πλήθος πολιτικών, αυτοδιοικητικών, κομμάτων, πολιτών κ.ά.

Από την πλευρά του, το γραφείου Τύπου του υφυπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, σε απάντησή του για την ΚΥΑ 46526, απάντησε ότι αυτή όχι μόνο σέβεται απόλυτα την απόφαση  909/2007 του ΣτΕ (απόφαση-σταθμός που λειτούργησε σαν οδηγός για το θέμα της υπαίθριας διαφήμισης), αλλά εξειδικεύει κάποια θέματα και μάλιστα, επιβάλει και ένα αυστηρότερο πλαίσιο και καθολική απαγόρευση των κάθετων πινακίδων στα στέγαστρα των στάσεων που έχουν μέτωπο προς την φορά κίνησης των οχημάτων.

Ωστόσο, ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» με νεότερη ανακοίνωσή του (1/8) επισημαίνει ότι η ΚΥΑ «νομιμοποιεί την κάθετη, απευθυνόμενη προς τον οδηγό, διαφήμιση– μέσο απόσπασης προσοχής, στα στέγαστρα των στάσεων στους δρόμους όπου το όριο ταχύτητας είναι μέχρι και 70km/h», ενώ το επίμαχο άρθρο ορίζει σαφώς ότι «επιτρέπεται η τοποθέτηση πλαισίων στην αντίθετη, προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας, πλευρά των στεγάστρων».

Όσον αφορά τις διαφημίσεις: «Όταν τοποθετούνται πλαίσια σε δύο πλευρές των στεγάστρων πρέπει στην πλάτη αυτών να εξασφαλίζεται ελεύθερη δίοδος μήκους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου καθ’ όλο το ύψος αυτής. Η προβολή της διαφήμισης επιτρέπεται και στις δύο όψεις των πλαισίων αυτών». Όπως σχολιάζει όμως ο σύλλογος, οι δύο πλευρές των στεγάστρων είναι η κάθετη και η παράλληλη στην κυκλοφορία. Η ΚΥΑ ορίζει λοιπόν ρητά πως ανεξάρτητα του πως τοποθετούνται τα πλαίσια, διαφημίσεις σ’ αυτά μπορούν να υπάρχουν και στις δύο όψεις των πλαισίων άρα και προς την φορά της κυκλοφορίας.

Και αυτό νομιμοποιεί η ΚΥΑ ακυρώνοντας την απόφαση του ΣτΕ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εταιρειών υπαίθριας διαφήμισης και αυξάνοντας την επικινδυνότητα στο οδικό δίκτυο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τον Σύλλογο «SOS Τροχαία Εγκλήματα»:

Γιατί δεν είναι έτσι (αν έτσι νομίζετε…)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ