Τέθηκαν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί σήμερα Δευτέρα, τα νέα μέτρα για να περιοριστεί η διαφαινόμενη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ωστόσο, στη νέα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους Υπουργούς μέσα στην ήμερα, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα αυτά, να υιοθετηθούν νέα, πιο αυστηρά, στα επίπεδα εκείνων του Μαΐου.
Θυμίζουμε τι ισχύει από σήμερα:
1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από το Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
– ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.
5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.
Τι λένε οι ειδικοί για την αύξηση των κρουσμάτων και τα σχολεία
Ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE, μίλησε στον ΣΚΑΪ για σχέδιο μετάβασης για το φθινόπωρο, σε όλους τους τομείς. «Επιχειρήσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών φτιάχνουν τα πλάνα για την μετάβαση στο φθινόπωρο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο».
Για τα σχολεία εξήγησε πως με βάση τα σημερινά στοιχεία, μπορούν να ανοίξουν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, π.χ. με εκ περιτροπής διδασκαλία.
Για την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες είπε πως ήταν αναμενόμενο: «Υπήρξε μια χαλαρότητα σε ότι αφορά την κυκλοφορία των συμπολιτών μας και τις κοινωνικές δραστηριότητες που είχαν αυξηθεί από τα τέλη Απριλίου. Το ελληνικό lockdown ήταν από τα μικρότερα που έγιναν στην Ευρώπη σε διάρκεια. Παρατηρήσαμε από αρχές Μαΐου μέχρι τέλη Ιουλίου δηλαδή 3 μηνών όπου δεν υπήρχε πρόβλημα δηλαδή, η Ελλάδα είχε κατορθώσει να συμπιέσει τα κρούσματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου, ωστόσο, μετά για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τηρήθηκαν τα μέτρα».
Για «επιτακτική χρήση της μάσκας ειδικά στους κλειστούς χώρους», μίλησε στο MEGA, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου: «Η μάσκα είναι απολύτως απαραίτητη ειδικά στους κλειστούς χώρους, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο. Είναι η μόνη που μπορεί να μας προστατέψει όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, με πάρα πολύ κόσμο».
Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια παιδατρικής-λοιμωξιολόγος στο «Αγλαΐα Κυριακού» μίλησε στην ΕΡΤ για το άνοιγμα των σχολείων: