Γκίκας Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει «εκπαιδευτικό κέρδος» σε τάξεις κάτω των 25 παιδιών (video)

Must Read

Πολλά ερωτηματικά και προβληματισμό προκάλεσε η σημερινή τοποθέτηση του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, αλλά και γενικότερα τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων.

Ανάμεσα σε άλλα σχόλια, που παρέμειναν μετέωρα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του και απαντώντας σε δημοσιογράφο του ΑΝΤ1, ο καθηγητής σχολίασε πως δεν υπάρχει «εκπαιδευτικό κέρδος» σε μία τάξη όταν μικρύνει ο αριθμός των μαθητών κάτω των 25 ανά τάξη. 

Πέραν της κοινής λογικής, που μπορεί να αμφισβητηθεί από την κάθε μια και τον κάθε ένα, γιατί η λογική στις ημέρες μας -με την ευρύτερη έννοια- δεν είναι στα φόρτε της, ή μάλλον μετατρέπεται σε οπαδική λογική (a.k.a. παραλογισμός), μας προξενεί εντύπωση γιατί σε μια τάξη με 17 παιδιά π.χ. (όπως είναι και Μ.Ο. της κυρίας Υπουργού) το «εκπαιδευτικό κέρδος» είναι μικρότερο από μια τάξη των 25; Θα είναι δηλαδή πιο εύκολος ο ρόλος του εκπαιδευτικού να εξηγήσει μια απορία σε 25 άτομα από ότι θα είναι σε 17; Με μια πρόχειρη αναζήτηση, μπορείτε να διαπιστώσετε πως στο μεγάλο debate που υπάρχει για τον «ιδανικό αριθμό μαθητών ανά τάξη» δεν υπάρχει καταγεγραμμένο (σε επιστημονικές δημοσιεύσεις τουλάχιστον) κάτι που να αναφέρει πως κάτω από 25 παιδιά, δεν υπάρχει «εκπαιδευτικό κέρδος»! Το αντίθετο μάλιστα…   

Από την άλλη, πάντα με θετική σκέψη, αντιλαμβανόμαστε πως η εκπαίδευση δεν είναι ο τομέας του καθηγητή Μαγιορκίνη, άρα οι δημόσιες τοποθετήσεις οι οποίες γίνονται σε θέματα εκτός του επιστημονικού του πεδίου και ακούγονται «ασαφείς», μπορεί να οδηγήσουν όσες κι όσους παρακολουθούν, σε διαστρεβλωμένα συμπεράσματα. Και επιπλέον, μπορεί να τον εκθέσουν, έστω και ετεροχρονισμένα.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προειδοποιεί και τονίζει συνεχώς πως το κοινό πρέπει να προσέχει τα «fake news», οι ακαδημαϊκοί επικαλούνται «πολλές δημοσιεύσεις» στον δημόσιο λόγο τους, γενικά και αόριστα;

Σίγουρα μια ειλικρινής τοποθέτηση, πως δεν υπάρχουν κεφάλαια ή δεν μπορούν να διατεθούν περισσότερα κεφάλαια για την παιδεία, ή δεν θέλουμε/μπορούμε να χτίσουμε την παιδεία όπως της αξίζει (εδώ, ακόμη ψάχνουμε πόσοι γιατροί και νοσηλευτές προσλήφθηκαν, που και γιατί, και αν πληρώνονται), να ήταν πιο άμεση και ξεκάθαρη. Ενώ μια μπερδεμένη απάντηση που πιθανόν υποδηλώνει μια πρόθεση ή ακόμη και φοβία, να μην ξεφύγουμε από την γραμμή, σίγουρα προβληματίζει.

Η… επικοινωνία, έχει και τα όριά της. 

Δείτε το βίντεο:

https://vimeo.com/452684112

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This