Τα ρωσικά προκλητικά παιχνίδια με τις NAVTEX γύρω από την Κύπρο

Must Read

Το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ανατολικά και δυτικά της Κύπρου. Όχι όμως τουρκικές ασκήσεις, αλλά ρωσικές! Πολλοί μίλησαν για προκλήσεις της Τουρκίας (σωστά), αλλά η ουσία του θέματος είναι ότι η πρόκληση είναι και ρωσική.

Και είναι ρωσική (κυρίως), γιατί η Ρωσία δεν ζήτησε άδεια από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, όπως θα έπρεπε να κάνει, καθώς είναι ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά παρανόμως από τον σταθμό της Αττάλειας.

Δείτε ακόμα: Οι Τούρκοι τώρα βγάζουν NAVTEX και για ρωσικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο!

Η πρώτη Navtex αφορά τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου-Κύπρου στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο μέσα στη ζώνης ευθύνης της Τουρκίας, η οποία θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα.

Η δεύτερη, όμως, αφορά άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά της Αμμοχώστου και ΕΝΤΟΣ της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα.

Γιατί λοιπόν για άσκηση ΕΝΤΟΣ της κυπριακής ΑΟΖ οι Ρώσοι δεν επικοινώνησαν με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας; Νομιμοποιεί η Ρωσία την τουρκική άρνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή όχι, με την ενέργειά της αυτή;

Η αντι-NAVTEX της Κύπρου

Σύμφωνα με το philenews.com, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σήμερα αντι-NAVTEX, στην οποία αναφέρει πως η αντίστοιχη τουρκική σε σχέση με τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή και γίνεται έντονη σύσταση σε όλα τα σκάφη να μην εισέρχονται στην περιοχή.

Για την περιοχή ανοικτά της Αμμοχώστου, η Κύπρος ενημέρωσε τα πλοία που κινούνται και θα κινηθούν στην περιοχή ότι είναι χώρος ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δικαιοδοσία την έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Προσθέτει πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Δείτε ακόμα: Η κυβέρνηση να ζητήσει την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ!

Τα ρωσικά παιχνίδια στη Μεσόγειο

Το ΡΙΚ αναφέρει ότι πάγια τακτική της Ρωσίας στις ναυτικές ασκήσεις της στη Μεσόγειο, είναι να απευθύνεται για έκδοση NAVTEX στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο που εδρεύει στην Ισπανία.

Και αυτό παρά τις προτροπές της Λευκωσίας να αποτείνεται στις κυπριακές Αρχές και ειδικότερα στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή στο Κύπρος Ράδιο.

Βέβαια, όταν σχεδιάζει αεροπορικές και αεροναυτικές ασκήσεις, το ρωσικό αίτημα έκδοσης Notam απευθύνεται στις κυπριακές Αρχές!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This