Οι απανωτές προσφυγές για τα αρχαία κρατούν «δέσμιο» το μετρό Θεσσαλονίκης

Must Read

Θα τελειώσει, άραγε, κάποια στιγμή το μετρό Θεσσαλονίκης ή θα μείνουμε με τις βόλτες του υπουργού στο… αμαξοστάσιο;

Το ερώτημα τίθεται, γιατί την Παρασκευή έγινε στο ΣτΕ τρίτη προσφυγή ακύρωσης εναντίον της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Την αίτηση συνυπογράφουν τέσσερις φορείς -ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και εποπτευόμενων από αυτό ΝΠΔΔ και Δημοσίων Υπηρεσιών Αττικής, Στερεάς Ελλάδος και νομών Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου και Σάμου, και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων-, καθώς και επτά προσωπικότητες από τον χώρο της αρχαιολογίας και της επιστήμης.

Οι άλλες δύο προσφυγές είχαν κατατεθεί από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, από τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από κοινού με 25 επιστήμονες και προσωπικότητες της πόλης.

Παραβιάζει συνθήκες και νομοθεσία

Η αίτηση ακύρωσης βασίζεται στα ίδια επιχειρήματα με τις δύο προηγούμενες, με έμφαση στο ότι η απόφαση της υπουργού παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και την ελληνική νομοθεσία, και συγκεκριμένα το άρθρο 42, σύμφωνα με το οποίο «η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν, μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο, αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του».

Οι δύο πρώτες προσφυγές έχει προσδιοριστεί να συζητηθούν στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ εκτιμάται ότι και η τρίτη αίτηση ακύρωσης θα εξεταστεί επίσης την ίδια ημερομηνία.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, από κοινού με τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, έχει καταθέσει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και αίτηση αναστολής, προκειμένου να σταματήσουν τυχόν εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου που έχουν να κάνουν με την απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This