Πύρινη κόλαση στη Μόρια λόγω κορωνοϊού! Στους δρόμους 12.000 μετανάστες, ανάμεσά τους και θετικοί στον ιό-Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου (φωτο, video)

Must Read

Τα χειρότερα σενάρια για την Μόρια πήραν, την νύχτα, σάρκα και οστά! Ο καυταλισμός παραδόθηκε στις φλόγες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έτρεχαν και δεν έφταναν προκειμένου να σβήσουν τις φωτιές, ενώ χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ξεχύθηκαν στους δρόμους και τα βουνά. Ανάμεσά τους και θετικοί στον κορωνοϊό. 

Το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού – «πόλη» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια που μετέτρεψαν σε «Κόλαση του Δάντη» το νησί, ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό ότι  35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηριστεί επαφές τους.

Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα. Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό. Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την Μυτιλήνη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.

https://twitter.com/i/status/1303520353549983746

Ο Γιώργος Ντίνος πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο μέτωπο όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ενδεχομένως να έχει σωθεί μέρος της δομής υγείας που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ολλανδική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης. Πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν επίσης ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί ενισχύονται, καθώς ήδη έφυγαν από την Αθήνα τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ

 

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση της κατάστασης αλλά και να αποφασιστούν μέτρα για την αντιμετώπισή της θα υπάρξει έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει: «με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This