«Μεγάλος Αδελφός» στους δημόσιους χώρους και με Προεδρική βούλα!

Must Read

Τη χρήση συστημάτων επιτήρησης (λήψη και καταγραφή εικόνας και ήχου) σε δημόσιους χώρους προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δίνοντας ουσιαστικά στο κράτος τη δυνατότητα να λειτουργεί ως… Big Brother (Μεγάλος Αδελφός).

Μάλιστα, θεσπίζονται και κανόνες για την επεξεργασία των στοιχείων (δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δηλαδή) από τα συστήματα επιτήρησης, τα οποία θα εγκατασταθούν σε δημόσιους χώρους: κάμερες σταθερές, περιστρεφόμενες ή κινητές, προσαρμοσμένες σε σταθερές βάσεις ή φορητές, μεταφερόμενες από οχήματα κάθε είδους, κάμερες σε drones, κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, εμπίπτουν στους κανόνες γα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσώπων που θίγονται από τη χρήση των συστημάτων αυτών.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών σε δημόσιους χώρους, επιτρέπεται: για την  αποτροπή και καταστολή αξιόποινων πράξεων και της απόδειξης τέλεσης των αξιόποινων πράξεων και ταυτοποίησης του δράστη, για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας και την προστασία του πολιτεύματος.

Για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις (κυρίως τις διαδηλώσεις), το Διάταγμα αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Η εγκατάσταση και λειτουργία σταθερών, περιστρεφόμενων ή κινητών συστημάτων επιτήρησης, κατά την έννοια του άρθρου 2 του παρόντος, σε χώρους και κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, είναι επιτρεπτή με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του υπεύθυνου επεξεργασίας, κατόπιν έγκρισης του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών, εφόσον έχει γνωστοποιηθεί στον οργανωτή της συνάθροισης και τους μετέχοντες σε αυτή και μόνο για τους σκοπούς που αναφέρονται στο άρθρο 3 (αξιόποινες πράξεις). Στην ανωτέρω απόφαση συμπεριλαμβάνονται τόσο τα πραγματικά στοιχεία βάσει των οποίων κρίνεται απαραίτητη η επιτήρηση, όσο και αυτά βάσει των οποίων καθορίζεται ο χρόνος ενεργοποίησης και λειτουργίας των συστημάτων επιτήρησης».

Η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, θα είναι υπεύθυνοι επεξεργασίας του υλικού των καμερών.

Δείτε το Προεδρικό Διάταγμα:

https://www.newsbreak.gr/wp-content/uploads/2020/09/ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ-ΔΙΑΤΑΓΜΑ-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ-ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ.pdf

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This