Το ΣτΕ «έκοψε» τελεσίδικα το κάπνισμα σε εστίαση και δημόσιους χώρους

Must Read

Οριστικό και τελεσίδικο είναι το… σβήσιμο των τσιγάρων στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους δημόσιους χώρους, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφού απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης.

Οι μαγαζάτορες ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η σχετική κοινή υπουργική απόφαση με την οποία απαγορεύθηκε το κάπνισμα στους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, κ.λπ.) και  προβλέφθηκαν πρόστιμα για τους παραβάτες, κ.λπ.

Το σωματείο υποστήριζε, μεταξύ των άλλων, ότι το μέτρο  της απόλυτης απαγόρευσης του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνιστά σημαντικό περιορισμό στην ελευθερία των ανθρώπων οι οποίοι επιλέγουν να καπνίζουν.

Μετά από αυτήν την τελεσίδικη απόφαση οι παραβάτες καταστηματάρχες και θαμώνες θα τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα και «λουκέτο» σε περίπτωση υποτροπής!

Τι αποφάσισαν οι ανώτατοι δικαστές για τα πρόστιμα

Οι δικαστές έκριναν ότι το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 5 παράγραφος 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσωπική ελευθερία) και 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος (το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα), ενώ παράλληλα συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας (ατομικής και επαγγελματικής).

Τέλος το Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ επικαλέστηκε και παλαιότερη απόφασή του και για την επιβολή των προστίμων ξεκαθάρισε ότι δεν αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά ούτε στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This