Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Αθ. Εξαδάκτυλος: «Τετραψήφια τα κρούσματα και κατάρρευση του ΕΣΥ αν δεν παρθούν έγκαιρα επιπλέον μέτρα» (video)

Την ώρα που μια μερίδα Ελλήνων αντιστέκεται με πάθος στη χρήση μάσκας, οι επιστήμονες απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση για πιθανή «έκρηξη» των κρουσμάτων, αν δεν ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα!

Ενδεικτική της ανησυχίας των ειδικών είναι η δήλωση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο να φτάσουμε κάποια στιγμή σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων! «Οι αριθμοί δείχνουν έξαρση. Οι επιλογές είναι ή περιοριστικά μέτρα έγκαιρα ή κατάρρευση του συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ANT1.

Όταν του ζητήθηκε να κάνει μια υπόθεση για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε ότι θα μπορούσαν να είναι πενταπλάσια: «Μιλάμε με μεγάλη ανησυχία για τα νούμερα: τον Ιούλιο είχαμε 12 θανάτους, τον Αύγουστο συνολικά 65, τις πρώτες 14 μέρες του Αυγούστου είχαμε 18 θανάτους, τις πρώτες 14 του Σεπτεμβρίου 44 θανάτους. Στα τέλη Ιουλίου είχαμε επτά ανθρώπους στην Εντατική, χθες είχαμε 59 στην Αττική. Υπάρχει μια μεγάλη κυκλοφορία του ιού, υπάρχει ανάγκη να περιορίσουμε την κυκλοφορία, μπαίνουμε σε δυσμενέστερο κλιματολογικά περιβάλλον μπαίνοντας στο χειμώνα».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Τσακρής, προειδοποίησε από την πλευρά του ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα αν δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε σε αυτή τη φάση την εξάπλωση του ιού.

Δεύτερο επιδημικό κύμα

«Η όλη προσπάθεια γίνεται για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, το δεύτερο επιδημικό κύμα όπου βρισκόμαστε. Φανταστείτε στο πρώτο επιδημικό κύμα να μην είχε περιοριστεί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η αύξηση θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί στη συνέχεια.

  • Δείτε τις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ