25/9/2022

Πώς αντέδρασαν τα παιδιά στη μάσκα; Οι επιπτώσεις και οι δυσκολίες με τα μάτια της νηπιαγωγού Άννας Μουσδράκη

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η επαναλειτουργία των σχολείων με νέα μέτρα κατά της πανδημίας και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων εβδομάδων, ειδικά μετά τις σφοδρές αντιδράσεις γονέων που αρνούνται το μέτρο και ζητούν να αποσυρθεί. Η υπουργός Παιδείας είχε προαναγγείλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα νηπιαγωγεία, απόφαση, που αμφισβητήθηκε από μερίδα γονέων και εκπαιδευτικών, κυρίως για την αποτελεσματικότητά της σε τόσο μικρές ηλικίες όπου τα παιδιά δεν είναι σε θέση ακόμα να αντιληφθούν και να προφυλαχτούν.

  • Συνέντευξη στην Πωλίνα Χρήστου

Η νηπιαγωγός  Άννα Μουσδράκη, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξηγεί στο newsbreak.gr πώς άλλαξαν οι συνήθειες των παιδιών στον Βρεφονηπιακό σταθμό «Λιλόσπιτο» και πώς αντέδρασαν οι λιλιπούτειοι μαθητές στα νέα δεδομένα. Η παιδαγωγός αναφέρει ότι η προσαρμοστικότητα των νηπίων είναι εντυπωσιακή, ωστόσο μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι η μάσκα κάλυψε τις εκφράσεις των παιδιών και το χαμόγελο της δασκάλας τους, την εντονότερη για εκείνα συναισθηματική επικοινωνία.

Κα. Μουσδράκη περιγράψτε μας πώς είναι η νέα καθημερινότητα στον βρεφονηπιακό σταθμό. Πώς έχουν αλλάξει οι κανόνες και πως έχετε καταφέρει να γίνουν να αντιληφθούν μέτρα προστασία παιδιά σε αυτές τις ηλικίες; Ποια ήταν η προετοιμασία σας;

Η καθημερινότητά μας δεν έχει αλλάξει τρομακτικά. Ούτως ή άλλως σε αυτή την ηλικία φροντίζουμε τα παιδιά να μπουν σε διαδικασία εκμάθησης της προσωπικής υγιεινής, μαθαίνοντας τους να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να προσέχουν. Πλέον στο σχολείο ζητάμε από τα παιδιά να έχουν μαζί τους δεύτερα παπούτσια όπως άλλωστε αλλάζουμε κι εμείς, το εκπαιδευτικό προσωπικό μόλις εισερχόμαστε στο χώρο του σχολείου. Στα τμήματα φέτος υπάρχουν λιγότεροι μαθητές από τις άλλες χρονιές, με τη μάσκα να είναι υποχρεωτική από την νηπιακή ηλικία και μετά, δηλαδή από την ηλικία των 4. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα παιδιά πρέπει να έχουν άλλη μάσκα για όσο βρίσκονται στο σχολικό λεωφορείο και άλλη για την αίθουσα. Το κάθε παιδί πρέπει να έχει το δικό του σακουλάκι στο οποίο θα τοποθετεί προσεκτικά τη μάσκα του κατά την διάρκεια του φαγητού, για να την φορέσει ξανά μόλις τελειώσει. Στο σχολείο φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή να γίνει προετοιμασία. Μελετήσουμε με τα παιδιά τι είναι τα μικρόβια, πώς προφυλασσόμαστε, κάναμε πειράματα με σαπούνι αλλα και με χρώματα. Βάφοντας για παράδειγμα με κόκκινο στα χέρια, τους δείξαμε πως μεταφέρεται ο ιός σε κάθε επιφάνεια που αγγίζουμε. Φτιάξαμε δικές μας μάσκες, ζωγραφίσαμε και είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο. Προσπαθούμε να διατηρούμε σταθερές θέσεις στις καρέκλες, τα αποτρέπουμε να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους, επαναλαμβανόμαστε διαρκώς και υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες. Τα παιδιά άρχισαν να αντιλαμβάνονται για ποιον λόγο υπάρχει αυτός ο προβληματισμός με την υγιεινή. 

Δημοφιλείς ειδήσεις  Φωτιά στον Μαραθώνα - Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Πώς συμπεριφέρονται τα παιδιά με την υποχρεωτική μασκα;

Τα παιδιά είναι πολύ προσαρμοστικά και κατάφεραν να εξοικειωθούν γρήγορα με τη μάσκα, βέβεαια σε αυτό έπαιξε ρόλο το πόσο βοήθησαν οι γονείς τους στο σπίτι αλλά και μια ενίσχυση από εμάς με δραστηριότητες. Φροντίσαμε επίσης να αραιωσουμε τον αριθμό παιδιών σε κάθε τμήμα αλλά και στα ομαδικά παιχνίδια, κατά την διάρκεια των οποίων προσπαθούμε να διατηρούμε τις δυνατές αποστάσεις. Αλλά για να είμαστε αντικειμενικοί, στη νηπιακή ηλικία είναι δύσκολο να αποτρέψεις τα παιδιά να αγγίξουν το ένα το άλλο, είναι πολύ αυθόρμητα και δεν επιτυγχάνεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και θα τα καταφέρουμε. Η μάσκα είναι μια πραγματικότητα που πλέον τους είναι οικεια μετά από τόσους μήνες πανδημίας. Την βλέπουν παντού, στο δρόμο, στο σούπερ μάρκετ, βλέπουν τους γονείς τους και φυσικά εμάς. Οπότε αντιλαμβάνονται πιο εύκολα ότι πρέπει να φορέσουν κι εκείνα. Ελάχιστα είναι τα παιδιά που δυσκολεύονται και δεν θέλουν να φορέσουν μάσκα.

Επιτυγχάνεται η σωστή χρήση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού;

Περιμέναμε σίγουρα χειρότερα περιστατικά, και προς έκπληξή μας, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ελεγχόμενη. Κατά την διάρκεια του φαγητού που πρέπει να αφαιρέσουν τη μάσκα και να τη βάλουν στο σακουλάκι τους, εκεί είμαστε σε επιφυλακή γιατί μπορεί να ξεχαστούν. Σε γενικές γραμμές, δεν παίζουν με τις μάσκες τους γιατί τους έχουμε μιλήσει πολύ, όχι μόνο εμείς αλλά και οι γονείς τους.

Έχει επηρεαστεί πιστεύετε η ψυχολογία τους και η κοινωνική συναναστροφή τους;

Καλώς ή κακώς όταν υπενθυμίζεις στα παιδιά να μην αγγίζουν τον διπλανό τους, φωνάζεις διαρκώς να πλένουν τα χέρια τους, να βάζουν αντισηπτικό, να μην ακουμπούν πράγματα που δεν τους ανήκουν, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσεις μικροφοβία. Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που θα φανεί άμεσα, αλλά θεωρώ μακροπρόθεσμα, σίγουρα θα συμβάλλει στο να διατηρηθεί το λεγόμενο social distancing τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, κάτι ακόμα που μας ανησυχεί είναι η εκφράσεις. Με τις μάσκες τα παιδιά δεν βλέπουν το ένα το άλλο, και χάνουν την έκφραση των συναισθημάτων, κάτι που θεωρούμε θα έχει μελλοντικές επιπτώσεις.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Σε στεριά και θάλασσα αναζητούν τη 48χρονη που αγνοείται στο Καρπενήσι

Που συναντούν δυσκολίες οι παιδαγωγοι;

Κοιτάξτε, εμείς οι νηπιαγωγοί είμαστε ταυτόχρονα και ηθοποιοί. Όταν διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούμε το σώμα μας, να είμαστε παραστατικοί και εκφραστικοί. Οταν το παιδί δεν βλέπει το πρόσωπό σου, το χαμόγελο σου, τις εκφράσεις σου, χάνει το ενδιαφέρον και την προσοχή του. Επίσης, κάτι που μας δυσκολεύει ιδιαίτερα, κυρίως στα πιο μεγάλα παιδάκια, είναι ότι χρειάζεται να τους δείξουμε την σωστή άρθρωση και να διορθώσουμε, το «ρ», το «σ» για παράδειγμα. Αυτό δεν μπορούμε πλέον να το κάνουμε και τα παιδιά δεν βλέπουν το στόμα μας, οπότε και πρέπει να εστιάσουν μόνο σε ό,τι ακούν. Πλέον τα παιδιά χάνουν και το χαμόγελο της δασκάλας τους, ένα απαραίτητο συναισθηματικό δέσιμο το οποίο πλέον στερούνται.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προσαρμοστούν

Όταν οι γονείς δείχνουν εμπιστοσύνη, θα εμπιστευτούν και τα παιδιά, όσο οι γονείς φοβούνται ή αντιδρούν, τα παιδιά τους θα τους μιμηθούν. Πρέπει πρώτα οι ίδιοι οι γονείς να προσαρμοστούν για να βοηθήσουν και το παιδί τους. Τα παιδιά θέλουν να ξέρουν την πραγματικότητα, γι’ αυτό όσο μικρά και αν είναι είναι, πρέπει να τους αναλύσουν τις συνθήκες με τον πιο απλό τρόπο. Ήδη υπάρχει αρκετό εκπαιδευτικό υλικό για να εξηγήσουν στα παιδιά τον κορωνοϊό, όπως βίντεο και παραμύθια στο διαδίκτυο, μα κυρίως οι γονείς πρέπει να ασχοληθούν και να δείξουν στα παιδιά την σωστή χρήση. Μπορούν να κατασκευάσουν εύκολα μια δική τους μάσκα και να την ζωγραφίσουν, να παίξουν και να φορέσουν με σωστό τρόπο ο ένας στον άλλον τη μάσκα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό της 48χρονης στο Καρπενήσι - «Χτενίζουν» την περιοχή οι διασώστες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά στον Μαραθώνα – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή...

Με αίμα βάφτηκε η άσφαλτος στην Ρόδο – Νεκρός 24χρονος μοτοσικλετιστής

Ανείπωτη θλίψη έχει σκεπάσει την Ρόδο, από την στιγμή που έγινε γνωστό ότι ένας...

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης δύο τραυματιών στον Όλυμπο

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για τη διάσωση δύο τραυματιών στον Όλυμπο.Σε εξέλιξη είναι από...

Βρέθηκε πολεμικό βλήμα σε οικόπεδο στη Φθιώτιδα

Ένα ασυνήθιστο εύρημα αντίκρισε το μεσημέρι του Σαββάτου ένας κάτοικος στον Θεολόγο Φθιώτιδας, αφού...

Νίκος Καπραβέλος: «Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την πανδημία, δεν πρέπει να παίζεις με την...

Την εκτίμηση ότι πρέπει σύντομα να ληφθούν μέτρα, με σκοπό να αποφευχθεί το έβδομο...

Χτύπησε τη σύζυγό του με βαριοπούλα 12 φορές, καταδικάστηκε αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος

Την ώρα που ο αριθμός των γυναικοκτονιών ολοένα και αυξάνεται στην χώρα, βυθίζοντας την...

Μετά από δέκα χρόνια επαναλειτουργεί οφθαλμολογικό Ιατρείο στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας

Χρειάστηκε μία ολόκληρη δεκαετία για να επαναλειτουργήσει στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας του Γενικού Νοσοκομείου...

Βασίλης Κικίλιας: «Ο οδηγός Μισελέν θα προβάλει παγκοσμίως την μοναδική ελληνική γαστρονομία»

Τα εύσημα στους Έλληνες σεφ, στα εστιατόρια και τα ταβερνάκια όσο και στους ανθρώπους...

Σε στεριά και θάλασσα αναζητούν τη 48χρονη που αγνοείται στο Καρπενήσι

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της 48χρονης στην Ευρυτανία τα ίχνη της οποίας...

Παρκάρουν «έξυπνα» οι οδηγοί στα Χανιά

Σημαντικά οφέλη για το κυκλοφοριακό της πόλης, αλλά και για τα οικονομικά του Δήμου...

Θρήνος στην Μεσαρά: 27χρονος μοτοσικλετιστής σκοτώθηκε σε τροχαίο με αυτοκίνητο

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Μεσαρά, Κρήτης, από την στιγμή που ένας νέος άφησε...

Νεαρός στην Πάτρα έπεσε στο δρόμο και χτυπιόταν γιατί τον χώρισε η φίλη του

Κρίση πανικού έπαθε ένας νεαρός στο άκουσμα ότι η φίλη του ήθελε να χωρίσουν...

Ηλιοφάνεια και βοριάδες σήμερα – Πού σημειώθηκαν οι ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σήμερα σε όλη την χώρα με περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα με διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική για τον ημιμαραθώνιο

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι τις 12 το μεσημέρι έχει προχωρήσει σήμερα, Κυριακή η Τροχαία...

Θ. Βασιλακόπουλος: «Ο κορωνοϊός δυστυχώς θα ξανακάνει πιο δυναμική εμφάνιση όταν κρυώσει ο καιρός»

Αναφορά στην πορεία της πανδημίας και των εμβολίων έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Σκανδαλώδη ρουσφέτια με μεταθέσεις στο στράτευμα

Κραυγαλέες περιπτώσεις προσαρμογής (κατά το δοκούν) των προϋποθέσεων για μετακίνηση στο εξωτερικό

Συμβαίνει τώρα: Σύζυγος γνωστού δημάρχου στο νοσοκομείο – προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός!

Η σύζυγος του «γαλάζιου» δημάρχου που έχει απασχολήσει αρνητικά...

Ποιος έλιωσε το κεφάλι του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου; Το μοιραίο λάθος ενός μάρτυρα που οδηγεί στην εξιχνίαση

Στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 68χρονου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου,...

Η Μαίρη Χρονοπούλου μιλάει πρώτη φορά για το τι θα συμβεί μόλις εγκαταλείψει τον κόσμο 

Aπό τον Γιάννη ΑρμουτίδηΠαρακολούθησε πικραμένη όλη την τελετή αποχαιρετισμού...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ