Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Αγκυρα: θα σας… πνίξουμε με τους μετανάστες! – Το σχέδιο της Ελλάδας

Το τελευταίο της χαρτί ετοιμάζεται να παίξει η Άγκυρα, στις πιέσεις που ασκεί σε Ευρώπη και Ελλάδα, στο θέμα των παράνομων ενεργειών της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ιδιαίτερα στο Γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για τη μεταναστευτική πολιτική , Γιώργου Κουμουτσάκου έχει ήδη σημάνει συναγερμός καθώς έχουν αυξηθεί σε πενταπλάσιο αριθμό οι ροές παράνομων μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς τα νησιά του Αιγαίου.

Όπως επισήμανε στη Βουλή ο κ. Κουμουτσάκος «Από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, μόνο στα τρία νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο είχαμε περίπου 3.200 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. Οι ροές του αντίστοιχου διαστήματος πέρσι ήταν 2.130 άτομα. Αύξηση της τάξης του 30%. Στο διάστημα των προηγούμενων μηνών, σε ολόκληρο το μέτωπο, από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου οι ροές παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση.»!
Δεν είναι τυχαίο ότι η Άγκυρα έχει πολλές φορές προειδοποιήσει την ΕΕ, ότι δεν θα διστάσει να ανοίξει τα σύνορά της και να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να ξεχυθούν ρπος την Ευρώπη, με ότι αυτό θα σημάνει για τις χώρες και κυρίως για την Ελλάδα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του από τη Σμύρνη την Κυριακή υποστήριξε πως η Ευρώπη εγκατέλειψε την Τουρκία στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης. «Αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα με αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κύμα (μετανάστευσης) για περισσότερους από έξι μήνες» είπε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες παρατηρούν αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και εκφράζουν φόβους επανάληψης της κρίσης του 2015.

Όπως είπε ο κ. Σοϊλού, εκείνοι που θέλουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε κέντρο παράτυπων μεταναστών θα πληρώσουν τελικά το τίμημα της αδιαφορίας τους. «Δεν είναι αρκετό να χτυπάνε συγκαταβατικά την Τουρκία στην πλάτη. Επικρίνουν την Τουρκία από τις θέσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο» είπε μεταξύ άλλων.

Η Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, ήδη ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, είναι έτοιμος μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει η κυβέρνηση είναι έτοιμος να εφαρμόσει το σχέδιο επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας, το οποίο περιλαμβάνει:

– Ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων με αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών και ενίσχυση του ένστολου ανθρώπινου δυναμικού και τόνωση της συνεργασίας με τη FRONTEX και τον ΔΟΜ.
– Αναμόρφωση μέχρι τέλους του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου.
– Ενίσχυση των Επιτροπών Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό.
– Υλοποίηση ενός αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα.
– Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
– Δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης εκτός του αστικού ιστού της.
Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους μέχρι την οριστικοποίηση του νέου νομικού πλαισίου «Δουβλίνο 4» και του κοινού Ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, να εφαρμοστούν δικαιότερες ανακατανομές και αποτελεσματικότερες εισφορές και να επιβάλλονται αντίμετρα για τις τρίτες χώρες που δεν συνεργάζονται στον τομέα των επιστροφών και της πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ