Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Όλα τα πρόστιμα φωτιά για κάπνισμα σε δημόσιους – κλειστούς χώρους

Φανατικός αντικαπνιστής ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει μπρος μία προεκλογική του δέσμευση για ολική απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους και κλειστούς χώρους –όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την Ευρώπη- υποσχόμενος τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες είτε αυτοί είναι πολίτες, είτε καταστηματάρχες. Το επανέλαβε σε έντονο ύφος και κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.

 Πρώτο βήμα στη μάχη κατά του καπνίσματος είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες πολιτών. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι σταματά το κάπνισμα πρώτα πρώτα στο Κοινοβούλιο για το «καλό παράδειγμα».

Οι χώροι που (θεωρητικά) μέχρι σήμερα απαγορεύεται το κάπνισμα είναι:

  • νοσηλευτικά ιδρύματα
  • εκπαιδευτικά ιδρύματα ( παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης),
  • χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων,
  • καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ) και τέλος
  • κέντρα διασκέδασης, μπουζούκια κλπ.

 Τσουχτερά τα πρόστιμα

 Σύμφωνα με την εγκύκλιο (θεωρητικά) τα για τους παραβάτες είναι:

  • Η παράβαση των διατάξεων από δημόσιους λειτουργούς, δημόσιους υπαλλήλους, υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και γενικά υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.
  • Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού εντός των δημόσιων χώρων επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ.
  • Σε κάθε υπεύθυνο επιχείρησης ο οποίος επιτρέπει το κάπνισμα επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση 4ης υποτροπής ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες, ενώ στην 5η υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας. Το ίδιο ισχύει και σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανήλικους.
  • Έως 10.000 ευρώ είναι και το πρόστιμο σε όσους διαφημίζουν προϊόντα καπνού.
  • Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ