Νέα προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα λαμβάνει υπόψη της ότι δεν προχωρά η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Προειδοποίησε δε την Άγκυρα ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι: «είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ».
Παράλληλα τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έπρεπε να είναι: «επωφελέστερη για τα εθνικά συμφέροντα».
«Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο του πατριωτισμού»
Σε συναινετικό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι: «στην εξωτερική πολιτική καταγράφεται ένα σημαντικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης», καθώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το 1974 και μετά «ενισχύθηκαν και δικαιώθηκαν ανεξαρτήτως της εναλλαγής στην εξουσία κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να κατοχυρώσει το κεκτημένο της εθνικής συναίνεσης στις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Δεν διεκδικεί το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Θα διαβουλεύεται και θα ενημερώνει την Αντιπολίτευση. Θα σέβεται και θα ακούει την κριτική. Θα αγνοήσει όμως με αίσθημα εθνικής ευθύνης κάθε κραυγή πατριδοκαπηλείας και εθνικολαϊκιστικής έκλαμψης», τόνισε ο Ν. Δένδιας.
Συνεργασία με Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός επεσήμανε την συνεργασία με βάση το διεθνές δίκαιο: «βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αφετηρία συνιστά η παραδοχή ότι Ελλάδα και Τουρκία δύνανται, αλλά και οφείλουν να συνεργαστούν στους τομείς εκείνους, όπου αυτό είναι εφικτό και αμοιβαία επωφελές» είπε και συνέχισε:
«Προσπαθούμε να αναδείξουμε τις προοπτικές χωρίς να παραγνωρίζουμε ή να ανεχόμαστε τα εμπόδια. Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές, ότι γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Και αυτό θα καταστεί απολύτως σαφές τόσο στη γείτονα όσο και σε όλα τα διεθνή fora. Στο μέτρο δε, που η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τη νέα αυτή πραγματικότητα».
Ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά με «τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας, βάσει των ιδίων επιδόσεων των υποψηφίων».
Η θέση για το Σκοπιανό
Για το Σκοπιανό επανέλαβε τη θέση της ΝΔ λέγοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σκοπός μας είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της. Θα επιδιώξουμε την εμβάθυνση στις σχέσεις με το βόρειο γείτονά μας στο πλαίσιο της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. Δε θα ανεχθούμε όμως φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης».
(Θυμίζουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr η Νέα Δημοκρατία -παρά τα όσα λέγονται- σκέφτεται να αλλάξει την συμφωνία των Πρεσπών).
Μήνυμα στην Αλβανία
Ιδιαίτερα αυστηρό ήταν το μήνυμα Δένδια προς τα Τίρανα. Επεσήμανε ότι: «Η Αλβανία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Γι αυτό, στο πλαίσιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία (για τη οποία η ΕΕ έχει θέσει σαφή αιρεσιμότητα), θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρωση από την Αλβανία των πέντε καίριων προτεραιοτήτων. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλων των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».
Ζήτησε ακόμη την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για την κατασκευή Στρατιωτικών Κοιμητηριών και τον ενταφιασμό των πεσόντων μας του 1940.