Το νέο μοντέλο ασφάλισης, οι 35αρηδες, ο «ατομικός κουμπαράς» και οι επικουρικές συντάξεις

Must Read

Νεό μοντέλο για το Ασφαλιστικό προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, το οποίο προάγει τον «ατομικό κουμπαρά» εισφορών με την οικιοθελή ένταξη των εργαζομένων έως 35 ετών στο νέο πλήρως κεφαλαιοποιητικό ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

Μέσω του νέου αυτού συστήματος προάγεται η δυνατότητα ένταξης -εφόσον το επιθυμούν-, των εργαζομένων έως 35 ετών, ενώ θα ενταχθούν υποχρεωτικά οι νέοι που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας αμέσως μετά την νομοθέτηση του νέου ταμείου εντός του 2021 και οικειοθελώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που μέχρι σήμερα δεν καταβάλουν εισφορές και δεν έχουν επικουρική ασφάλιση.

Ακόμη, οικιοθελώς θα μπορούν να ενταχθούν και οι ασφαλισμένοι έως 35 ετών που θα πρέπει να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν ή θα διακόψουν να καταβάλουν τις εισφορές στο υπάρχον ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

Οι ασφαλισμένοι ανάλογα με την ηλικία τους θα μπορούν να επιλέγουν ανά τριετία, τα «πακέτα» ασφαλιστικής κάλυψης υψηλού, μεσαίου και χαμηλού ρίσκου. Μάλιστα, δεν υπάρχει παρέμβαση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Στο νέο σύστημα, θα ενταχθούν νέοι εργαζόμενοι, παλαιοί και ασφαλισμένοι σε κλάδους για τους οποίους δεν υπήρχε πρόβλεψη για επικουρική ασφάλιση.

Δεν θα «πληρώνουν» τις παλιές συντάξεις

Όσον αφορά στους ασφαλισμένους, εκείνοι θα διαμορφώνουν ατομικό ασφαλιστικό λογαριασμό και οι εισφορές τους δεν θα κατευθύνονται για την καταβολή της σύνταξης των παλαιοτέρων εργαζομένων, ενώ οι εισφορές, στο τέλος του εργασιακού βίου θα χορηγούνται υπό την μορφή σύνταξης και όχι ως εφάπαξ παροχή.

Το σύστημα, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου, ενώ εντός αυτού θα δραστηριοποιούνται και ιδιωτικές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι θα υπάρξει ρήτρα διατήρησης του κεφαλαίου, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες πιθανού επενδυτικού κινδύνου.

Με το νέο Επικουρικό, οι εισφορές των νεοασφαλισμένων μισθωτών δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον «ατομικό κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου.

Όπως δήλωσε ο κ.Τσακλόγλου το «νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για το Ασφαλιστικό» θα παρέχει εγγύηση για τους συνταξιούχους και τους παλαιούς εργαζόμενους και παράλληλα βεβαιότητα για τους νέους σε ό,τι αφορά στην απρόσκοπτη παροχή των επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των νέων εργαζομένων, παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις για τα δικαιώματα των απερχομένων γενεών. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση προτείνει το σύστημα κύριας ασφάλισης να παραμείνει αναδιανεμητικό όπως είναι τώρα και το επικουρικό να μετατραπεί σταδιακά σε κεφαλαιοποιητικό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This