Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

Με 15 καινοτόμες προτάσεις η Περιφέρεια Αττικής φέρνει τις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης στην ψηφιακή εποχή

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καταθέτει 15 προτάσεις οι οποίες αφορούν στην αναμόρφωση του συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και την περαιτέρω απλούστευση διοικητικών διαδικασιών.

Η δέσμη των καινοτόμων προτάσεων της Περιφέρειας Αττικής εστιάζει στο τρίπτυχο: διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων, πάταξη φαινομένων διαφθοράς – συνδιαλλαγής και ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη χωρίς τη φυσική του παρουσία στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του οι σχετικές προτάσεις «αποτελούν το επιστέγασμα της συσσωρευμένης εμπειρίας των στελεχών της Διεύθυνσης Μεταφορών, η οποία μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 προέβη σε 424.377 πράξεις εξυπηρέτησης πολιτών εκ των οποίων 221.462 αφορούσαν σε έκδοση, επέκταση, ανανέωση και αντικατάσταση άδειών οδήγησης και 200.011 σε έκδοση, μεταβίβαση και αντικατάσταση άδειών κυκλοφορίας».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προτείνονται:

 • ριζική αναμόρφωση του εγχειριδίου των εξετάσεων με έμφαση σε ερωτήσεις που ελέγχουν την ικανότητα οδήγησης, συμπεριφοράς και γνώσης του ΚΟΚ
 • διανομή των ερωτήσεων προς τους εξεταζόμενους υποψηφίους οδηγούς και οδηγούς μέσω του κεντρικού υπολογιστή του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών
 • ψηφιοποίηση του δελτίου του εξεταζόμενου οδηγού ώστε να αποτρέπονται παραποιήσεις ή πλαστογραφίες και ψηφιακός προγραμματισμός της εξέτασής του
 • τοποθέτηση στις αίθουσες εξέτασης κλωβού διακοπής ασύρματης επικοινωνίας, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και κάθε ηλεκτρονικού ή άλλου μέσου
 • καθιέρωση πιστοποιητικών επάρκειας εξεταστή και εκπαιδευτή, καθώς και υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης εξεταστών, εκπαιδευτών και υποψηφίων οδηγών
 • συνυπολογισμός κατά τη διαδικασία απόκτησης άδειας οδήγησης της διδασκαλίας στα σχολεία για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή
 • θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής μεταβίβασης οχήματος ή μοτοσικλέτας με καταχώρηση και αποδοχή της πράξης, όπως συμβαίνει με τις μισθώσεις ακινήτων

«Θεωρούμε πως είναι ευθύνη και χρέος μας να διαμορφώσουμε ένα αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων, με μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, άρρηκτα συνδεδεμένο με την οδική ασφάλεια των συμπολιτών μας» επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι «η λειτουργία της Πολιτείας, η συμπεριφορά των πολιτών, ως κοινωνικό σύνολο και γενικά ο πολιτισμός, αλλά και η διαφθορά σε μια χώρα, κρίνεται -μεταξύ άλλων- και από το δείκτη των τροχαίων συμβάντων. Ο αριθμός τους στη χώρα μας παραμένει υπερβολικά υψηλός με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να ζουν με αναπηρίες».

Υποχρεωτική διδασκαλία για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία

Ο Περιφερειάρχης αναφέρεται και στην ανάγκη «να επενδύσουμε στην Εκπαίδευση με προτεραιότητα στις νέες αλλά και στις μελλοντικές γενιές οδηγών ώστε να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση και οδηγική συμπεριφορά». Μάλιστα τονίζει ότι είναι ανάγκη «να καθιερωθεί υποχρεωτική διδασκαλία για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Βασίλης Γιαννακόπουλος, τονίζει ότι «η δέσμη των προτάσεων που κατατέθηκε, εμπεριέχει ένα πλέγμα ασφαλιστικών δικλείδων, οι οποίες υπηρετούν και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια, την ισονομία, την οδική ασφάλεια και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη».

Επίσης, σημειώνει, «είναι επιτακτική η ριζική αναμόρφωση του εγχειριδίου θεωρητικών εξετάσεων. Να περιέχει ερωτήσεις που ελέγχουν την ικανότητα οδήγησης, συμπεριφοράς και γνώσης του ΚΟΚ. Το εγχειρίδιο δεν μπορεί να είναι ή να αντιμετωπίζεται ως διπλωματική εργασία. Ούτε απευθύνεται σε κάποιον ευρηματικό σύγχρονο Κύρο Γρανάζη που οφείλει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του με δεκάδες περίπλοκα τεχνικά δεδομένα για να πάει από την κατοικία του στον τόπο εργασίας ή αναψυχής. Εκείνο που χρειάζεται να γνωρίζει είναι ότι οφείλει να κάνει τακτική συντήρηση και περιοδικό έλεγχο του οχήματος».

Οι 15 προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής

Αναλυτικά η δέσμη των προτάσεων Περιφέρειας Αττικής είναι:

 1. Αναμόρφωση του εγχειριδίου θεωρητικών εξετάσεων με έμφαση σε ερωτήσεις που ελέγχουν την ικανότητα οδήγησης και συμπεριφοράς καθώς και γνώσης του ΚΟΚ. Να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως, να είναι διατυπωμένο σε απλή γλώσσα και με κατανοητές ορολογίες και να λαμβάνει υπόψη όσους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ, Ρομά, κ.ά).
 2. Ψηφιοποίηση του δελτίου εκπαίδευσης – εξέτασης υποψηφίου οδηγού με απόδοση μοναδικού αριθμού “barcode” ώστε να αποτρέπονται πλαστογραφίες. Ψηφιακός προγραμματισμός της εξέτασης δίχως να απαιτείται προσέλευση στις υπηρεσίες ή διαμεσολάβηση τρίτων. Τοποθέτηση στις αίθουσες εξέτασης κλωβού διακοπής ασύρματης επικοινωνίας, απενεργοποίησης κινητών και κάθε ηλεκτρονικού μέσου.
 3. Αναβάθμιση του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος καταχωρήσεων αδειών οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας (G-link) του Υπουργείου, ώστε να γίνει πιο αξιόπιστο και διαλειτουργικό, ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ψηφιακής διοίκησης και να εξυπηρετεί έγκαιρα και αποτελεσματικά τους πολίτες.
 4. Διασύνδεση του μηχανογραφικού συστήματος θεωρητικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών (Μ.Σ.Θ.Ε.Υ.Ο) που είναι εγκατεστημένο σε κάθε εξεταστική αίθουσα με όλες τις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών κάθε Περιφερειακής Ενότητας, ώστε σε πραγματικό χρόνο να εισάγεται το αποτέλεσμα της εξέτασης στον ηλεκτρονικό φάκελο του εξεταζόμενου.
 5. Ένταξη όλων των κατηγοριών εξέτασης οδηγών, όπως ειδικές άδειες ΕΔΧ, πιστοποιητικά ADR κ.ά, σε μηχανογραφική εφαρμογή ανάλογη του Μ.Σ.Θ.Ε.Υ.Ο. Σήμερα οι εξετάσεις αυτές εξακολουθούν να διεξάγονται με χειρόγραφο τρόπο.
 6. Διασύνδεση των ανωτέρω μηχανογραφικών συστημάτων με τον κεντρικό υπολογιστή του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, μέσω του οποίου να διανέμονται καθημερινά οι ερωτήσεις προς τους εξεταζόμενους υποψηφίους οδηγούς και οδηγούς.
 7. Καθιέρωση πιστοποιητικών επάρκειας εξεταστή και εκπαιδευτή. Ανάληψη της αρμοδιότητας επιμόρφωσης πιστοποιημένων και υποψηφίων εκπαιδευτών και εξεταστών από τις Περιφέρειες με διασφάλιση της χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και οδηγών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
 8. Συγκρότηση ειδικής επιτροπής επιστημόνων υψηλού κύρους και ειδικών γνώσεων για τη διαρκή αξιολόγηση του συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης. Στην αρμοδιότητά της θα είναι και η επανεξέταση οδηγών που υποπίπτουν σε σοβαρές παραβάσεις του ΚΟΚ ή προξενούν κατ’ επανάληψη τροχαία ατυχήματα.
 9. Συνυπολογισμός κατά τη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης μοτοποδηλάτου και αυτοκινήτου της υποχρεωτικής διδασκαλίας για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μέσω της υιοθέτησης του θεσμού των Σχολικών Βεβαιώσεων Οδικής Ασφάλειας.
 10. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας με ταυτόχρονη απλούστευση και ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών από την κατάθεση των δικαιολογητικών έως την εκπαίδευση, εξέταση και χορήγηση αδειών οδήγησης κάθε κατηγορίας οχήματος ή μοτοσικλέτας.
 11. Καθιέρωση της ηλεκτρονικής μεταβίβασης οχήματος ή μοτοσικλέτας με καταχώρηση της πράξης από τον πωλητή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής και την ταυτόχρονη αποδοχή της από τον αγοραστή, όπως συμβαίνει με τις μισθώσεις ακινήτων. Προϋπόθεση αποτελεί η διασφάλιση της απόδοσης του τέλους μεταβίβασης στις Περιφέρειες.
 12. Αυτοδίκαιη άρση της παρακράτησης κυριότητας μετά την παρέλευση 5ετίας από την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας με δικαίωμα στον πωλητή να διατηρεί την παρακράτηση για περαιτέρω χρονικό διάστημα με υπεύθυνη δήλωσή του στις οικείες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών.
 13. Καταχώριση αμελλητί στον on line μηχανογραφικό σύστημα πράξεων αφαίρεσης άδειας κυκλοφορίας ή άδειας οδήγησης με ευθύνη της Αστυνομικής Αρχής ή της Δημοτικής Αστυνομίας που διαπιστώνει παράβαση και επιβάλλει την προβλεπόμενη ποινή. Σήμερα οι πράξεις αυτές, με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση, διαβιβάζονται για καταχώριση στις οικείες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών.
 14. Αναπροσαρμογή του τέλους χορήγησης πινακίδων κυκλοφορίας με «προτιμητέες» αριθμοσειρές είτε περιέχουν επαναλαμβανόμενα ζεύγη του ίδιου αριθμού (π.χ. 4545), είτε τετράδα του ίδιου αριθμού (π.χ.2222), είτε πινακίδα που τελειώνει σε τρία μηδενικά (π.χ.2000), είτε άλλες ανάλογου περιεχομένου.
 15. Εκκαθάριση και καταστροφή όλων των αρχείων που διατηρούνται στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών έως τις 31/12/2000 ή εναλλακτικά έως τις 31/12/2005 με στόχο την εξοικονόμηση ανθρωποωρών απασχόλησης και μείωσης του κόστους διατήρησης ενός φυσικού αρχείου μη ενεργού, παρωχημένου και άχρηστου στην πράξη. Υποχρεωτική ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών από 1/1/2001 ή εναλλακτικά από 1/1/2006.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαφιόζικο χτύπημα στην Καλαμάτα: «Εκνευρίστηκα που έδωσε αλλού την κοκαΐνη»-Τι ανέφερε ο δολοφόνος στην...

Ο 23χρονος συνεργός του κατέθεσε πως δεν φταίει σε τίποτα- Ο Αμερικανός προφήτευσε τον θάνατό του, είπε μια 30χρονη Ελληνίδα με καταγωγή από τη Νορβηγία

Για όλα φταίει ο Πούτιν…

Πιάνεται η Καϊλή με τις μίζες από το Κατάρ στην πλάτη; Φταίει ο Πούτιν,...

Σοκ στην Σπάρτη: Πέθανε ξαφνικά κοριτσάκι 5 ετών!

Στην απόλυτη θλίψη έχουν βυθιστεί οι γονείς ενός 5χρονου παιδιού στην Σπάρτη το οποίο...

Κηφισιά:16χρονος λήστεψε νεαρούς με την απειλή μαχαριού!

Εφιαλτικές στιγμές έζησε μια παρέα νεαρών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην περιοχή της...

Ντροπή!Βγάζουν στο δρόμο τους αθλητές από τους ξενώνες στον Άγιο Κοσμά!

Μια πρωτοφανή κατάσταση βιώνουν εν μέσω αγωνιστικής περιόδου οι αθλητές που μένουν στις εγκαταστάσεις...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Τέλεσε μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από τον θάνατο της 9χρονης κόρη της, Τζωρτζίνας τέλεσε...

Χειροπέδες σε 62χρονη με 38 καταδικαστικές αποφάσεις!

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε τελικά μια 62χρονη η οποία είχε ρεκόρ καταδικαστικών αποφάσεων,...

Qatargate: Στο φως το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή – «Αναγνωρίζει ότι είπε στον...

Ο Παντσέρι της έδινε εντολές μέσω του Τζόρτζι - Ποια είναι η «Ολλανδέζα» που δεν ήθελε επαφές μαζί της

Χαμός σε μπαρ στο Ρέθυμνο: Νεαρός μαχαίρωσε αστυνομικό και εκείνος τον πυροβόλησε!

Μεγάλη αναταραχή επικράτησε τα ξημερώματα σε ένα μπαρ στο Ρέθυμνο καθώς σημειώθηκε ένα σοβαρό...

Εύβοια: Αποτυχημένη ληστεία με την απειλή καραμπίνας σε βενζινάδικο

Τρομακτικές στιγμές έζησε χθες το βράδυ ένας υπάλληλο βενζινάδικου στην περιοχή της Νέας Αρτάκης,...

Σεισμός 4 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ζάκυνθο

Από τα κρεβάτια τους πετάχτηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί οι κάτοικοι στην Ζάκυνθο εξαιτίας...

Παραμένει άστατος ο καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες

Σήμερα, Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια...

Άλκης Καμπανός: Μαθητές δημοτικού σχολείου στη Νυρεμβέργη φόρεσαν, προς τιμήν του, φανέλες ελληνικών ομάδων

Στην καμπάνια της δομής «Εις το όνομα του Άλκη» συμμετείχαν μαθητές του 1ου Δημοτικού...

Απεργία πείνας ξεκίνησε η μητέρα της 12χρονης – «Αν είχα απέναντί μου τον Μίχο,...

Απεργία πείνας ξεκίνησε η μητέρα της 12χρονης, μετά την απόρριψη του αιτήματός της για αντικατάσταση...

Καταστροφή των καλλιεργειών στην Πέλλα – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί στις αγροτικές περιοχές των δήμων Πέλλας και Αλμωπίας, που...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκαλύψεις για τις θηριωδίες Ζελένσκι κατά της ουγγρικής μειονότητας

Συνεχίζεται το Ουγγρικό σφυροκόπημα κατά του Ζελένσκι, με νέα...

Πριβέ «αποχαιρετισμός» στην τέως βασιλική οικογένεια!

Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, με πρώτη τη...

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Εθνικά επικίνδυνη η στάση της Σακελλαροπούλου

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να είναι ανύπαρκτη στις...

Υπό παρακολούθηση η οικογένεια Μπακογιάννη: Ο ίδιος ο Μητσοτάκης γνώριζε τις συνομιλίες!

Επιβεβαιώνεται η αποκάλυψη της εφημερίδας «Εστία της Κυριακής» όταν...

«Τέρατα» βίασαν φοιτήτρια! Την άφησαν στον δρόμο και τη σκότωσε διερχόμενο Ι.Χ.

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς πέρασε η αστυνομία της Λουιζιάνα...
spot_img

NEWSROOM