Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Στα «δίχτυα» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ΜΚΟ στην Αττική και Δομή Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λάρισα

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Στην έδρα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στην Αττική και στις εγκαταστάσεις Δομής Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λάρισα διενεργήθηκαν έλεγχοι τη Δευτέρα 28/09.

Τους ελέγχους διενήργησαν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, με την εν λόγω αποστολή να εντάσσεται στο οριζόντιο πρόγραμμα ελέγχων που υλοποιεί η ΕΑΔ με την ΕΛ.ΑΣ (ΔΟΑ, ΔΕΕ), σε φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του ασύλου και της μετανάστευσης.

Τα μέλη της Ομάδας Ελέγχου συνέλλεξαν στοιχεία και διενήργησαν αυτοψία για να διακριβώσουν τη νομιμότητα της οικονομικής διαχείρισης και τη συμμόρφωση της ΜΚΟ με τις απαιτήσεις του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία και την επιχειρησιακή δράση τους.

Επιτόπιος έλεγχος

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο στη Δομή Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λάρισα (δυναμικότητας 40 κλινών):

  • Λήφθηκαν αντίγραφα των τηρούμενων έντυπων και ψηφιακών στοιχείων των φακέλων του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του ανωτέρω έργου, του φακέλου προμηθειών και λοιπών στοιχείων
  • Κατεγράφησαν οι φιλοξενούμενοι ανήλικοι (πρόκειται για 33 άρρενες ηλικίας 10 έως 17 ετών, υπήκοοι Συρίας, Αφγανιστάν, Αιγύπτου και Πακιστάν) και οι 15 παρόντες εργαζόμενοι (εκ των 20 συνολικά δηλωθέντων απασχολουμένων)
  • Ελέγχθηκε η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας της Δομής φιλοξενίας (τεχνικές προδιαγραφές κτηρίου, μηχανισμοί ασφάλειας, συνθήκες υγιεινής, τήρηση μέτρων προστασίας COVID-19, κ.ά.)
  • Ελέγχθηκε η εσωτερική οργάνωση η διαδικασία παραπομπής, υποδοχής και αποχώρησης των φιλοξενουμένων από τις δομές
  • Συντάχθηκαν Έκθεση Αυτοψίας και Εκθέσεις Εξέτασης Προσώπων

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο στην έδρα της ΜΚΟ στην Αττική:

  • Ελήφθησαν σε ψηφιακή μορφή στοιχεία σχετικά με την οικονομική και διοικητική λειτουργία και υλοποίηση του προγράμματος
  • Παρελήφθησαν έγγραφα σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, συμβάσεις και παρουσιολόγια εργαζομένων, μισθοδοτικές καταστάσεις, τραπεζικά extrait, κ.ά.
  • Ελήφθησαν αντίγραφα φορολογικών στοιχείων, καταστατικών και τροποποιήσεις αυτών

Τα μέλη των Ομάδων Ελέγχου προχωρούν στην αποτίμηση και την επεξεργασία του συγκεντρωθέντος υλικού, ώστε να πραγματοποιηθούν οι ανάλογες διασταυρωτικές επαληθεύσεις και εξαχθούν τεκμηριωμένες διαπιστώσεις και συμπεράσματα.

(φωτό: αρχείο)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης