Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Νέο «Big Brother» με τριπλάσιες δυνατότητες κόστους 6,2 εκατ. ευρώ αποκτά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ένα νέο σύστημα, προηγμένης τεχνολογίας κόστους 6,2 εκατ. ευρώ, με τριπλάσιες δυνατότητες  και εύρος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πρόκειται να αποκτήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Μάλιστα, ο νεός «Μεγάλος Αδερφός» θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει χιλιάδες τηλεφωνικές επαφές μέσω Viber, WhatsApp, Signal και άλλων διαδικτυακών εφαρμογών.

Το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τις συνομιλίες 1.100 κινητών τηλεφώνων την ίδια χρονική περίοδο και να προχωρά σε ταυτόχρονες live ακροάσεις συνομιλιών σε 350 κινητά τηλέφωνα.

Ποια είναι η κύρια καινοτομία του συστήματος

Η κύρια καινοτομία του νέου αποκτήματος των Αρχών αφορά στις διαδικτυακές πλατφόρμες της κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι σήμερα σε αυτό το κομμάτι δεν υπήρχε δυνατότητα οποιουδήποτε ελέγχου από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας και επομένως αποτελούσε “μαύρη τρύπα” στις έρευνες για εξάρθρωση συμμοριών, δράση μελών του οργανωμένου εγκλήματος, υποθέσεις εθνικής ασφάλειας κλπ.

Σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, το νέο σύστημα θα υποστηρίζει την παρακολούθηση τουλάχιστον 1.100 “στόχων” κινητής τηλεφωνίας και 500 στόχων σταθερής τηλεφωνίας. Επιπλέον θα εξασφαλίζει την ταυτόχρονη παρακολούθηση 350 “στόχων” κινητής τηλεφωνίας/ Διαδικτύου και τουλάχιστον 200 στόχων σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ.

Μάλιστα, προβλέπεται η εκπαίδευση 100 υπαλλήλων της ΕΥΠ στον χειρισμό του συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσω των νέων δυνατοτήτων που επιφέρει το σύστημα αυτό, οι μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν να σχηματίσουν επαρκείς “χαρτογραφήσεις” κλήσεων μεταξύ υπόπτων ώστε να προσδιορίσουν πρόσωπα και διασυνδέσεις. Οι συνομιλίες που θα υπάρχουν μέσω του Διαδικτύου θα αποτυπώνονται όπως αυτές μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον θα μπορεί να διαπιστώνεται ο κάτοχος του τηλεφώνου, ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται μέσω του κινητού του, καθώς και ποιο προφίλ στo Facebook μπορεί να χρησιμοποιεί μέσω κινητού κλπ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]