Προκαλούν οι Αλβανοί : Ανατίναξαν το μνημείο μακεδονομάχου

Must Read

Μετά τον τουφεκισμό του Κωνσταντίνου Κατσίφα και τις εκδιώξεις ομογενών από τα σπίτια τους με απόφαση Έντι Ράμα, οι Αλβανοί εθνικιστές συνεχίζουν να προκαλούν την ελληνική μειονότητα.

Σήμερα τα ξημερώματα άγνωστοι ανατίναξαν με εκρηκτικό μηχανισμό το μνημείο του ομογενούς βορειοηπειρώτη αγωνιστή, Θύμιου Λιώλη στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Κρανιά του Δήμου Φοινικαίων κοντά στους Αγίους Σαράντα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μνημείο υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ από την ισχυρή έκρηξη έσπασαν τα τζάμια και στα γύρω κτίρια. Οι δράστες έγραψαν με κόκκινη μπογιά στην τσιμεντένια βάση του μνημείου την λέξη «Τσαμερία».

Όπως αναφέρει το himara.gr, οι δράστες, αφού έσπασαν τη μαρμάρινη πλάκα με βαριοπούλα, άρχισαν να χτυπούν την μεγάλη πέτρα και έπειτα τοποθέτησαν δυναμίτιδα.

Είναι η δεύτερη φορά, που το ίδιο μνημείο γίνεται στόχος αγνώστων, καθώς είχε δεχθεί επίθεση και τον Δεκέμβρη 2018.

Ο Θύμιος Λιώλης, ή όπως είναι γνωστός «ο Καπετάνιος του Βούρκου», ήταν Μακεδονομάχος και αγωνιστής μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θεωρούνταν ο προστάτης των Ελλήνων στην περιοχή του Βούρκου (περιοχή μεταξύ των Αγ. Σαράντα και Αργυρόκαστρου).

Ως πρόκληση κατά του συνόλου της εθνικής ελληνικής μειονότητας χαρακτήρισε το περιστατικό ο δήμαρχος της Φοινίκης, Χριστάκη Κίτσο, που ζήτησε από τις αρχές τη σύλληψη και καταδίκη των δραστών.

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Η Αθήνα καλεί την κυβέρνηση της Αλβανίας να διερευνήσει την υπόθεση και να κάνει τις δέουσες ενέργειες για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας.

«Το ελληνικό Υπουργείο  Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό, αλλά και την ανησυχία  του, αναφορικά με την ανατίναξη, σήμερα τα ξημερώματα, του Μνημείου του Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά του Δήμου Φοινίκης, την οποία έντονα καταδικάζει.

Με τη σταθερή θέση ότι προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εν τέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στην δικαιοσύνη, αναμένουμε τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, το συντομότερο, προς αποκατάσταση  του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής  Εθνικής Μειονότητας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση».

Σημειώνεται πως η Κρανιά περιλαμβάνεται στα χωριά που η επίσημη Αλβανία αναγνωρίζει ως «μειονοτική ζώνη» με αναφαίρετο δικαίωμα των εκεί ομογενών να τιμούν τα εθνικά σύμβολα και τους τοπικούς ήρωες, όπως ο Θύμιος Λώλης που καταγόταν από την Κρανιά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η καταστροφή του Λώλη στην Κρανιά και τα συνθήματα για την Τσαμουριά αποτελούν απάντηση Αλβανών εθνικιστών στην πρόσφατη δολοφονία στην Ολλανδία του αυτοαποκαλούμενου «προέδρου της Δημοκρατίας της Τσαμουριάς», Φεστίμ Λάτο, την οποία αλβανικά ΜΜΕ επιχειρούν προβοκατόρικα να συνδέουν με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This