Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Τα Σκόπια συνεχίζουν την οινοπειρατεία καταστρατηγώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ποια είναι η ελληνική αντίδραση – Τι θα κάνει το Παρατηρητήριο Προστασίας της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) «Μακεδονία».

Οι προκλητικές αναρτήσεις και διαφημίσεις των Σκοπιανών, οι οποίοι προβάλλουν τα κρασιά τους ως «μακεδονικά», συσπείρωσαν την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), με αποτέλεσμα τη σύμπραξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), που ανέλαβαν την πρωτοβουλία λειτουργίας Παρατηρητηρίου Προστασίας της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) «Μακεδονία» για οίνους!

Η ΕΝΟΑΒΕ αποτελεί την περιφερειακή ένωση οινοποιών, μέλη της οποίας δραστηριοποιούνται και στις Περιφέρειες της Μακεδονίας (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική), περιοχές που, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της ευρωπαϊκής ΠΓΕ «Μακεδονία» για οίνους από την Ελλάδα και καλύπτουν τις σχετικές προϋποθέσεις, οι οποίες περιγράφονται στον αντίστοιχο τεχνικό φάκελο.

Ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί οι Τσίπρας και Κοτζιάς να υπέγραψαν το όνομα «Μακεδονία» να είναι συστατικό του ονόματος του κρατιδίου των Σκοπίων, ωστόσο παραμένει η τάση των Σκοπιανών να προβαίνουν σε καταστρατήγηση των όρων της συμφωνίας, ενώ παραγωγοί και διανομείς σε άλλα κράτη επίσης επιδίδονται σε προσβολές της ΠΓΕ της Ελλάδας.

Με δεδομένη, λοιπόν, τη συχνή και κατάφωρη παραβίαση αυτού του δικαιώματος από οινοπαραγωγούς και διανομείς στο εξωτερικό και με τη δύναμη που παρέχει η ισχυρή νομική προστασία των ευρωπαϊκών ΠΓΕ, ο ρόλος του Παρατηρητηρίου συνίσταται στην παρακολούθηση των χρήσεων της ΠΓΕ «Μακεδονία», δίνοντας έμφαση σε εκθέσεις και εκδηλώσεις προβολής οίνων, σε διαδικασίες καταχώρισης εμπορικών σημάτων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και στην κυκλοφορία ετικετών οίνου, όπου γίνεται χρήση ή επίκληση της ΠΓΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ