Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Ο Δημόπουλος για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού: «Θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσει σε όλον τον πληθυσμό» (video)

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού να εμφάνισε μειωμένα νούμερα το τελευταίο διήμερο, ωστόσο οι λοιμοξιωλόγοι βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες.

O Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο MEGA, εξέφρασε την ανησυχία του γι’ αυτήν την κατάσταση αλλά και την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων για τον κορωνοϊό.

«Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι αυτά τα συγκεκριμένα, ελπίζοντας ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε εμβόλιο ή εμβόλια τα οποία θα δημιουργήσουν πλέον -αλλά μετά από αρκετούς μήνες- ένα τοίχος ανοσίας και θα μπορούμε να ελέγξουμε τον συγκεκριμένο κορωνοϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Αναφορικά με την αύξηση των θανάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο ίδιος σημείωσε ότι «ένα ποσοστό από τους ασθενείς θα νοσήσει βαριά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με συννοσηρότητες θα καταλήξουν».

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στον πολλαπλασιασμό κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.

«Γίνεται προσπάθεια στην Ελλάδα που έχουμε ακόμα καλό καιρό και μπορούμε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό στους εσωτερικούς χώρους να πετύχουμε μείωση των κρουσμάτων. Τους χειμερινούς λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και λόγω της ξηρασίας, που φαίνεται να ευοδώνουν την έξαρση του ιού, και επειδή οι άνθρωποι συγχρωτίζονται μεταξύ τους αναμένουμε ότι θα έχουμε μια αύξηση».

Όσον αφορά την αύξηση κρουσμάτων ο ίδιο σημείωσε πως «με την εφαρμογή των μέτρων όπως αυτά έχουν επικαιροποιηθεί ανά εβδομάδα έχουμε αποφύγει αυτό που λέμε επιθετική αύξηση, να βλέπουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό είναι θετικό γεγονός. Βεβαίως δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε ότι καθημερινά έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων με μια ιδιαίτερη συσσώρευση στην Αττική που προκαλεί έναν ιδιαίτερο προβληματισμό».

Τέλος, ο Πρύτανης αναφέρθηκε στο εμβόλιο και τόνισε πως θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσει σε όλον τον πληθυσμό.

«Όταν υπάρχει μια έγκριση για ένα εμβόλιο από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς μηχανισμούς από εκεί και πέρα αρχίζει η μαζική παραγωγή για την οποία προφανώς προετοιμάζονται οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και αρχίζει και η τμηματική διάθεση του εμβολίου. Επομένως όταν λέμε ότι θα χρειαστούμε κάποιους μήνες από την έγκριση του εμβολίου μέχρι να γίνει δυνατόν να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ