Ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης για την αναστολή των ποινών που επέβαλλε χθες το δικαστήριο στα μέλη της εγκληματικής οργάνωση, καθώς με την ανακοίνωση των συγχωνευμένων ποινών έληξε και τυπικά το ουσιαστικό μέρος της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως ο εντολέας του δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής, αν και όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ισοβίτες έτυχαν χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος.
Παρόντες στη διαδικασία είναι οι κατηγορούμενοι: Ι. Άγγος, Κ. Παπαδόπουλος, Π. Ζησιμόπουλος, Ε. Καλαρίτης, Τσορβάς Αθ. , Τσορβάς Ν., Θ. Μαρίας, Α. Μιχάλαρος, Θ. Μπαρέκας, Λ. Τσαλίκης,
Αναμένεται ότι οι αγορεύσεις επί της αναστολής θα διαρκέσουν αρκετά (θα προσέλθουν και μάρτυρες των καταδικασθέντων που θα επιχειρηματολογήσουν για την αναστολή των ποινών) και το πιθανότερο είναι να μην έχουμε απόφαση σήμερα, ίσως ούτε και αύριο.
Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε τη συγχώνευση χρηματικών ποινών για Γιάννη Λαγό και Θεόδωρο Στέφα στα 1.300 ευρώ για τον καθένα (τους έχει επιβληθεί ποινή 1.000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή και 600 ευρώ για παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων). Οι χρηματικές ποινές των δύο καταδικασθέντων δεν συγχωνεύτηκαν κατά τη χθεσινή διαδικασία.
Η δικαιοσύνη καλείται να ερευνήσει τον χαρακτήρα των κατηγορουμένων, να προβλέψει το μέλλον και ουσιαστικά να αποφασίσει ποιοι έχουν την πιθανότητα να ακούσουν το πολυπόθητο: «με ανασταλτικό χαρακτήρα».
https://youtu.be/BSV04eBH6Rw
Δύσκολη η αναστολή
Οι συνήγοροι υπεράσπισης θα πρέπει να πείσουν ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι ύποπτοι φυγής, ότι θα εμφανιστούν στο Εφετείο και το σημαντικότερο ότι δεν είναι ικανοί να τελέσουν κάποιο αντίστοιχο έγκλημα στο άμεσο μέλλον (έως την εκδίκαση της έφεσης).
Σύμφωνα με τον καταξιωμένο ποινικολόγο κ. Θ. Μαντά οι πολύ υψηλές ποινές για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικά τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ιωάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο σχεδόν εκμηδενίζει την περίπτωση αναστολής.
Αίτημα για βραχιολάκι και ο πραγματικός χρόνος εγκλεισμού
Στη φαρέτρα των συνηγόρων υπεράσπισης βρίσκεται και το αίτημα έκτισης της ποινής κατ’ οίκον με βραχιολάκι, κάτι το οποίο προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα γίνει δεκτό, διότι αυτή η δυνατότητα εισήχθη με τον Νέο Ποινικό Κώδικα.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και σε περίπτωση που κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο δεν αλλάξουν οι ποινές, οι βασικοί κατηγορούμενοι (με ποινές γύρω στα 13 χρόνια) θα εκτίσουν ποινές όχι μικρότερες από 4 χρόνια και σίγουρα όχι μεγαλύτερη από 8 χρόνια.
Ειδική περίπτωση αποτελεί ο Ρουπακιάς ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 14 χρόνια. Και αυτό διότι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα θα πρέπει πρώτα να εκτίσει την ποινή φυλάκισης και μετά την ποινή των ισοβίων κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός χρόνος που θα εκτίσει στη φυλακή δεν θα είναι λιγότερος από 27 χρόνια.
Όπως και να έχει το θέμα ο πραγματικός χρόνος φυλάκισης κατά ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτάται και από το Συμβούλιο των Φυλακών, ενώ προσμετρούνται και άλλα δεδομένα όπως η ηλικία του φυλακισμένου (αν είναι άνω των 65 ετών), η διαγωγή, εάν έχει κάνει μεροκάματα (τα οποία μετράνε διπλά) κ.α.
«Κλειδί» η μεταμέλεια
Ένα άλλο θέμα το οποίο σίγουρα θα βαρύνει την απόφαση των δικαστών είναι το ότι κανένας από την ομάδα των «7» δεν έχει δείξει μεταμέλεια για τις πράξεις του.
Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε στις τελευταίες ημέρες της δίκης ο Γιάννης Λαγός, όπως επίσης χαρακτηριστική και ιδιαίτερα προκλητική ήταν η πρώτη δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου:
«Απεδείχθη περίτρανα αυτό που ισχυριζόμουν από την πρώτη στιγμή των διώξεων του 2013. Αυτή η καταδίκη είναι δίωξη πολιτική και όχι ποινική και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι επιβλήθηκαν βαριές ποινές στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής παρόλο που δεν καταδικάστηκε για την οποιαδήποτε πράξη.
Καταδίκασαν τον εθνικισμό. Καταδίκασαν την Ιδέα και όχι εγκλήματα. Η Χρυσή Αυγή δεν ήταν εγκληματική οργάνωση.
Ήταν το Κίνημα της εθνικής αντίστασης ενάντια στην ξενοκρατία των μνημονίων και του ραγιαδισμού.
Η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει σαν έγκλημα τον εθνικισμό. Οι Έλληνες πρέπει να αντισταθούν στην ποινικοποίηση του ιδεολογικού αγώνα των Ελλήνων για εθνική αξιοπρέπεια.
Είμαι υπερήφανος γιατί διώκομαι για τις Ιδέες μου.
Ν.Γ. Μιχαλολιάκος».
Η διαδικασία μεταγωγής στα καταστήματα κράτησης
Οι καταδικασμένοι πλέον σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα της αναστολής έχουν δύο τρόπους εκτέλεσης της απόφασης από τη στιγμή που θα εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης:
- είτε θα εμφανισθούν/προσαχθούν στην ΓΑΔΑ όπου μετά τα διαδικαστικά με τη διαδικασία της μεταγωγής θα οδηγηθούν στα καταστήματα κράτησης
- είτε θα εμφανισθούν στο ΑΤ της περιοχής του και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία
Το βέβαιο είναι ότι τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η ΟΠΚΕ είναι επί ποδός πολέμου ώστε να γίνει σωστά και με ασφάλεια η μεταγωγή, να μην υπάρξουν έκτροπα κάτι που όλοι απεύχονται και όλοι φοβούνται.
Τέλος να σημειώσουμε ότι στα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν γίνει όλες οι ετοιμασίες ώστε τα καταδικασμένα πλέον ηγετικά στελέχη να μείνουν μόνοι τους σε κελιά με υψηλή ασφάλεια
Η «διαμονή» στη φυλακή
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι φυλακές που προκρίνονται είναι αυτές σε Μαλανδρίνο, Δομοκό, Τρίκαλα και Νιγρίτα. Εάν δε, κάποιοι από τους καταδικασθέντες οδηγηθούν στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα, θα προαυλίζονται σε διαφορετικό χώρο σε σχέση με άλλους κρατούμενους και σε διαφορετικές ώρες μεταξύ τους.
Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου οι φυλακές διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για κάθε κρατούμενο.
Στην ανάρτησή της η κυρία Νικολάου εξηγεί βήμα-βήμα τη Χρυσή Αυγή προσαγωγής στις φυλακές:
«Η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής θα τελειώσει όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία επί της αναστολής ή όχι των ποινών. Εφόσον το δικαστήριο απορρίψει τα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναστολή εκτέλεσης των ποινών που τους επιβλήθηκαν και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, αρμόδιος για την επιλογή του Καταστήματος Κράτησης είναι ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών. Η διαδικασία προβλέπει την εμφάνιση των καταδικασθέντων στην Εισαγγελία, είτε μετρά από σύλληψη είτε αυθορμήτως. Τότε και μόνο τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας θα εκδώσει παραγγελία φυλάκισης στα οριζόμενα από τον ίδιο Καταστήματα Κράτησης. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει φροντίσει ώστε όλες οι ελληνικές φυλακές να διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, καθώς και το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλείας, για κάθε κρατούμενο»