Η επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» ως την 31η Δεκεμβρίου 202 προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Με το νομοσχέδιο επιχειρείται αφενός να αποδοθεί οριστικά το καθεστώς προστασίας στους αδύναμους δανειολήπτες, που η εκδίκαση των υποθέσεων τους έχει προσδιοριστεί ως και το 2032 και με τον τρόπο αυτό να οριστικοποιηθεί το προσωρινό δίχτυ προστασίας που παρέχει ο νόμος 3869/2010 σε όλους όσοι το δικαιούνται.
Αφετέρου, στόχος των ρυθμίσεων είναι να αρθεί το καθεστώς της οιονεί προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη», προσβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο που εκτείνεται χρονικά ως και το 2032.
Οι βασικοί άξονες των διατάξεων του νομοσχεδίου:
- Εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης.
- Καθιέρωση της υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και εξοικονόμηση δαπανών, με δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας των κοινοποιήσεων, που αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας, και λοιπών διαδικαστικών πράξεων.
- Εφαρμογή του δικονομικού προτύπου της νέας τακτικής διαδικασίας του ν. 4335/2015 με την κάμψη της υποχρεωτικής προφορικότητας και την καθιέρωση της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εμμάρτυρης απόδειξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 37.000 υποθέσεις (όσες έχουν δικάσιμο για μετά το 2021) του νόμου Κατσέλη θα εκδικαστούν σε διάστημα 13 μηνών, σε μια προσπάθεια εκκαθάρισης των 70.000 εκκρεμών υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα που φτάνουν έως το 2032!
Από αυτές τις 37.000 δίκες που επισπεύδονται, θα γίνονται στο ακροατήριο μόνο όταν το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο ο δικαστής για να σχηματίσει δικανική αντίληψη ο ειρηνοδίκης, διαφορετικά θα δικάζονται χωρίς δίκη, αλλά με την ανταλλαγή και υποβολή εγγράφων στο δικαστή.