12/8/2022

Εργασιακή μεταρρύθμιση: Η «βόμβα» της κατάργησης του οκταώρου, οι υπερωρίες χωρίς αμοιβή και άλλα… ωραία

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Αλλαγές και στον συνδικαλιστικό νόμο

Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση πριν από το τέλος του έτους, καθώς το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιάννης Βρούτσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την de facto κατάργηση του οκταώρου με τη θεσμοθέτηση δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Τις ανατροπές που δεν πέρασαν δηλαδή στα χρόνια της τρόικας νομοθετεί εν μέσω της πανδημίας η Ν.Δ.

Την έμμεση κατάργηση του οκταώρου και των πρόσθετων αμοιβών για τις υπερωρίες θεσμοθετεί η κυβέρνηση, ό,τι δηλαδή δεν κατάφερε να επιβάλει στη χώρα επί οκτώ έτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προβλέπεται -μεταξύ άλλων- ότι «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες αδείας». Παράλληλα, αυξάνονται οι ώρες των νόμιμων υπερωριών, ενώ προστίθενται επιχειρήσεις και εργασίες στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.

Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται τεράστιες ανατροπές στον οικογενειακό προγραμματισμό για χιλιάδες εργαζομένους, καθώς ο εργοδότης θα έχει δικαίωμα να τους απασχολεί π.χ. 8 ώρες μία ημέρα, 9 ή 10 κατά μέγιστο μία άλλη ημέρα και αντί των νόμιμων προσαυξήσεων στην αμοιβή, να «ανταλλάζει» τις πρόσθετες ώρες εργασίας με λιγότερες μία άλλη ημέρα ή και καθόλου εργασία κάποιες ημέρες, αλλά εντός εξαμήνου.

Αύξηση υπερωριών

Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου προβλέπει αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, κάτι που εξάλλου περιλαμβάνεται και στο σχέδιο Πισσαρίδη. Έτσι, αντί των δύο «ταχυτήτων» που ισχύουν σήμερα, θα αυξηθούν και στη βιομηχανία από 90 σε 120 ώρες κατ’ έτος, όπως δηλαδή και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Δείτε που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Επίσης, αφαιρείται η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ, ενώ καταργείται ο β’ βαθμός διαιτησίας. Τέλος, προβλέπεται η θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά να μισθοδοτείται κανονικά.

Θετικά σημεία

Ενσωματώνοντας τη σχετική κοινοτική οδηγία, το νομοσχέδιο επεκτείνει και στους άνδρες θετικές διατάξεις αναφορικά με τις γονικές άδειες.

Συγκεκριμένα, ορίζεται:

  • άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμες ημέρες,
  • πρόσθετη εξάμηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει οκτώ ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας (από τους έξι μήνες οι δύο πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό),
  • άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου έως πέντε εργάσιμες ημέρες ετησίως,
  • άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο) έως δύο εργάσιμες ετησίως,
  • διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.),
  • ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ.
  • και για μονογονεϊκές οικογένειες προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης (επί δύο μήνες από τον τοκετό για το πρώτο παιδί, επί τέσσερις για το δεύτερο και επί έξι για κάθε επόμενο).

Την ίδια στιγμή, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, ενώ προστίθενται στις υποχρεωτικές αργίες η 1η Ιανουαρίου και η 28η Οκτωβρίου.

Επίσης, θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει ως στόχο την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών, και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αρνήθηκαν να στήσουν το μνημείο για τον Σολωμό Σολωμού για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι εισβολείς

Αντιδράσεις για την αποδυνάμωση των συνδικαλιστών

Προτάσσοντας το γεγονός ότι ο συνδικαλιστικός νόμος συμπληρώνει 38 χρόνια ζωής, η κυβέρνηση έρχεται να περιορίσει σημαντικά τόσο το δικαίωμα στη διεκδίκηση όσο και τα προνόμια των συνδικαλιστών.

Έτσι, καθιστά προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος την απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο, ορίζει προσωπικό ασφαλείας τουλάχιστον 40% σε περίπτωση απεργίας σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν, ενώ απαγορεύει τις καταλήψεις χώρων και εισόδων και την άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Την οργή συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει αυτές οι αλλαγές Βρούτση. Χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει απτόητη την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους. Το νομοσχέδιο αποτυπώνει την αντιμεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις θεσμοθετώντας την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι είχε έγκαιρα προειδοποιήσει την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να φέρει ένα τέτοιο εργασιακό ανοσιούργημα, μέσα μάλιστα στην πανδημία. Προκαλεί τους εργαζομένους, που πέρα από τους φόβους για την υγειονομική κρίση έχουν και το καθημερινό άγχος για το εισόδημα της οικογένειάς τους».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ευλογιά των πιθήκων: Εννέα νέα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα

Για «κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες» και «φίμωση κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά δικαιώματα» κάνει λόγο το ΚΚΕ.

«Η πανδημία τελικά αποδεικνύεται η μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών» σημειώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, προσθέτοντας ότι «παρόλο που η χώρα είναι ένα βήμα από το γενικό lockdown, ο κ. Βρούτσης και η κυβέρνηση ετοιμάζονται να αποτελειώσουν τα εργασιακά δικαιώματα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάκληση ιταλικού αλκοολούχου λόγω αλλεργιογόνου συστατικού

Στην ανάκληση αλκοολούχου ποτού με προέλευση από την Ιταλία προχωρά το Γενικό Χημείο του Κράτους,...

Αρνήθηκαν να στήσουν το μνημείο για τον Σολωμό Σολωμού για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι εισβολείς

Για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι εισβολείς στην Κύπρο, δεν τοποθετήθηκε ποτέ το μνημείο...

Δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε τροφίμους και προσωπικό γηροκομείου στην Ξάνθη

Ανησυχητικά τα αποτελέσματα δειγματοληπτικών τεστ που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο γηροκομείο «Άγιος Βασίλειος»...

Συγκλονίζει η μάνα της Άσπας: «Έμεινες με 2 σφαίρες μέσα σου, κανένας από τους εθνοσωτήρες δεν σκούπισε τα δάκρυά σου»

Εννέα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τη μέρα που η Ασπασία Μπόγρη, δέχτηκε πυροβολισμούς από...

Τρίκαλα: Έξαλλος ο Δήμαρχος με τον μάγο Σανκάρα – Απαγόρευσε την παράσταση

Tον έντονο εκνευρισμό του δημάρχου Τρικκαίων προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο διαφημίστηκε η...

Φωτιά στη Λήμνο

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική, καθώς ξέσπασε φωτιά στη Λήμνο στην περιοχή Θάνος – Κοντία,...

«Θα σας σκοτώσω και θα σας κάψω» ούρλιαζε ο αστυνομικός που χτυπούσε τις νοσηλεύτριες στη Λαμία

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στον 5ο...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε τρία νησιά το Σάββατο

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για το Σάββατο σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης...

Σαν τα ποντίκια σε αποθήκες οι πυροσβέστες που πήγαν να συνδράμουν στη φωτιά στη Θάσο

Εικόνες που προκαλούν θλίψη και αποτυπώνουν τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαμονής των πυροσβεστών που μετακινήθηκαν...

Ηλεία: Η φωτιά στα Λεχαινά αποκάλυψε αρχαίους κίονες

Φωτιά ξέσπασε πρόσφατα στο χωριό Σιμίζα στα Λεχαινά Ηλείας, ωστόσο τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο....

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτός είναι ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του – Ο 80χρονος πατέρας είχε πάει να «σώσει» την κόρη του

Οξύθυμος ο δράστης, δημιουργούσε φασαρίες - Ο ηλικιωμένος είχε πάει να απομακρύνει την κόρη του και το εγγόνι του

H Πόπη Μαλλιωτάκη είναι αποφασισμένη να μην ξαναφορέσει σουτιέν

Η Πόπη Μαλλιωτάκη, διαθέτει έναν λογαριασμό στο Instagram με...

Τον σακάτεψε στο ξύλο – Μπουνιές μετά από τροχαίο στη Σαντορίνη

Αποτρόπαιες σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στα Φήρα της Σαντορίνης μετά...

Η πιο τολμηρη φωτογραφία του 2022: H Όλγα Σκιαδαρέση κάνει ολόγυμνη μπάνιο στη θάλασσα

O Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Μπέσυ Μάλφα, έχουν αποκτήσει...

Η Λουπέσκου, ο Τράγκας και το μυστικό βουτηγμένο στο… αίμα!

Η Αντζυ Λουπέσκου, η διακεκριμένη ερευνήτρια της μεταφυσικής, ψυχολόγος,...

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό: Αντιπλοίαρχος πέθανε ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας

Το Πολεμικό Ναυτικό θρηνεί τον ξαφνικό χαμό του Αντιπλοιάρχου...

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για το προσεχές τριήμερο

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως...

Άφωνος ο Μάρκος Σεφερλής όταν ζήτησε τον λογαριασμό σε ταβέρνα 

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τον Μάρκο Σεφερλή, όταν εκείνος...

Αυτός είναι ο 50χρονος που έριξε οξύ στην πρώην σύζυγό του – «Το έκανα γιατί είχαμε οικονομικές διαφορές»

Τι φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς όταν τελικά «λύγισε» και ομολόγησε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ