Περισσότερες από 200 αυτοψίες έγιναν στη Σάμο – Άλλη μια δύσκολη νύχτα υπό τον φόβο του μεγάλου μετασεισμού

Εξετάζονται όλες οι υποδομές

Must Read

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η καταγραφή των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 215 κτίρια στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, σε 14 σχολικές μονάδες στο Βαθύ και στο Άνω Βαθύ, στα δύο λιμάνια του νησιού, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι αντίστοιχα, στην Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και στα 5 κτίρια, που είναι φοιτητικές εστίες στο Καρλόβασι.

Από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό στη Σάμο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε κλιμάκιο 10 μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (δημόσια κτίρια, κατοικίες, ναούς), αλλά και τα λιμάνια του νησιού.

Το Σάββατο ενισχύθηκε το δυναμικό με κλιμάκιο 47 μηχανικών του υπουργείου.

Αναλυτικά το νέο κλιμάκιο αποτελείται από:

  • 16 μηχανικούς της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) Βορείου Ελλάδος.
  • 21 μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδος.
  • 5 μηχανικούς της Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε.
  • 4 μηχανικούς και έναν μελετητή της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών

Το κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης, εξειδικευμένο στις λιμενικές υποδομές, πραγματοποιεί επιθεώρηση στα λιμάνια του νησιού, που έχουν υποστεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Παράλληλα, οι πέντε μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. έχουν ξεκινήσει επιθεώρηση σε σχολικές μονάδες και στις μονάδες υγείας του νησιού.

Για δεύτερη νύχτα έξω οι Σαμιώτες – Τι λενε οι σεισμολόγοι για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού

Για δεύτερη νύχτα πολλοί Σαμιώτες θα κοιμηθούν σε σκηνές, άλλοι σε αυτοκίνητα και άλλοι σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ο φόβος για έναν νέο μεγάλο σεισμό δεν λέει να φύγει από τους κατοίκους του νησιού, ειδικά όσο δεν γίνεται και κάποιος μεγάλος μετασεισμός.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως «έχουμε πάνω από 250 μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 2,5 Ρίχτερ. Βέβαια δεν έχουμε τον μεγάλο μετασεισμό που θα μπορούσε να κλείσει τη μετασεισμική ακολουθία αλλά μπορεί να εξομοιωθεί με πολλούς μικρούς μετασεισμούς».

Ο κύριος Λέκκας συμπλήρωσε για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα: «Δεν θα έχουμε σεισμό μεγάλο στην Ελλάδα από την ενεργοποίηση των ρηγμάτων. Δυστυχώς όμως δεν ισχύει το ίδιο και για την Τουρκία, καθώς εκεί υπάρχει φόβος για ακόμα έναν μεγάλο σεισμό».

Οι σεισμολόγοι ανησυχούν για ισχυρό μετασεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, προσθέτοντας πως είναι κίνδυνος-θάνατος τα ετοιμόρροπα σπίτια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This