Τετάρτη 23/6/2021

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η ηλικιακή ομάδα 19-39 «έδωσε» αρκετά κρούσματα!

Με τα νέα σκληρά να είναι από το πρωί σε ισχύ και με το νέο εφιαλτικό ρεκόρ με 2.166 νέα κρούσματα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσαν τους πολίτες και τους δημοσιογράφους για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η ηλικιακή ομάδα 19-39 «έδωσε» αρκετά κρούσματα, ενώ υπήρξε αύξηση των διαγνώσεων και στην ηλικιακή ομάδα των 65+. Επιπλέον, επιβάρυνση υπάρχει και σε όσους έχουν ηλικία από 40 έως 65 ετών, με τον καθηγητή να εφιστά την προσοχή για τον συγχρωτισμό και την χρήση μάσκας.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως παρατηρείται εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, η οποία συνδέεται με τη μετάβαση από τους ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους και έδωσε παράδειγμα την εστίαση. «Η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας έχει μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση στους κλειστούς χώρους», είπε και απηύθυνε έκκληση τήρησης του μέτρου της χρήσης μάσκας παντού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Και όπως είπε, σε περίπτωση που «δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε εσωτερικό χώρο να υπάρχει άφθονος εξαερισμός και τήρηση αποστάσεων».

Να περιοριστούμε στην «κοινωνική φούσκα» μας

«Στην Ελλάδα η επιδημία έδειξε επιθετική αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως στην Αττική η αύξηση είναι στο 30%. Επιπρόσθετα επισήμανε πως αυτή η εκτόξευση των κρουσμάτων προκλήθηκε από την περιστασιακή κοινωνική συνεύρεση από ανοιχτό σε κλειστό χώρο που συμβαίνει περισσότερο τη νύχτα, όταν η θερμοκρασία πέφτει. Όπως σημείωσε, η μετάδοση από φορέα που δεν φορά μάσκα σε κλειστό χώρο, είναι 10 φορές μεγαλύτερη από κάποιον που φορά, ενώ τόνισε πως πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό στους μικρούς χώρους, να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας επαφές, να περιοριστούμε στην «κοινωνική φούσκα» μας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις για τα αυξημένα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού που ισχύουν από σήμερα, Τρίτη 03/11.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το υγειονομικό σχέδιο είναι δυναμικό και προσαρμόζεται στα δεδομένα, ενώ προχώρησε σε αποσαφήνιση των εξειδικευμένων μέτρων που ισχύουν από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και ανέλυσε το τι ισχύει για τον περιορισμό μετακίνησης των πολιτών, την αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων και την απαγόρευση της μετακίνησης εκτός νομού, της αναστολής λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, κ.λπ., τον περιορισμό των αθλητικών δραστηριοτήτων και τη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων.

Όσον αφορά στο περιοριστικό μέτρο του ενός επιβάτη πλην του οδηγού σε ΙΧ και ταξί, εννοείται ότι δεν ισχύει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πχ. για ηλικιωμένους, ΑμεΑ, δύο γονείς με άρρωστο παιδί, εφόσον έχουν μαζί τους τα σχετικά αποδεικτικά, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας προβλέπεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Οι υπηρεσίες διανομής πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη, ενώ οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες εντάσσονται σε συγκεκριμένους συλλόγους ή ομίλους, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Διευκρινίσεις για Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Όσον αφορά, εξάλλου, στα μέτρα που ισχύουν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ο υφυπουργός ανέφερε τα εξής:

Ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας με τις εξής εξαιρέσεις:

  • Από και προς την εργασία, με βεβαίωση από τον εργοδότη.
  • Για την μετακίνηση των μαθητών με βεβαίωση του διευθυντή.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις με SMS στο 13033 με τους εξής κωδικούς:

  1. Μετακίνηση για λόγους Υγείας (σ.σ. γιατρό, φαρμακείο κλπ)
  2. Για κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης
  3. Για δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν γίνεται ηλεκτρονικά.
  4. Για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για μεταφορά σε συγγενείς πρώτου βαθμού αν υπάρχει ανάγκη και για μεταφορά μαθητών.
  5. Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους του νόμου ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων
  6. Για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ή κίνηση με κατοικίδιο έως και 2 άτομα. Αλλά και για μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων.

Από τις 21:00 το βράδυ απαγορεύεται γενικά η κυκλοφορία, εκτός από λόγους εργασίας, υγείας, ή εξυπηρέτησης κατοικιδίου, πάντα, όμως, με βεβαίωση ή SMS.

Στις συγκεκριμένες περιοχές δεν επιτρέπεται, πλέον, το take away, το drive through και η παραλαβή πακέτων, αλλά μόνο το delivery, ενώ αναστέλλονται, επίσης, οι αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Αναστολή λειτουργίας και σχολεία

Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία σε αρχαιολογικούς χώρους, δικαστήρια, κομμωτήρια, πρόβες και τηλεοπτικά γυρίσματα, ενώ όσον αφορά τον τομέα του αθλητισμού, επιτρέπεται μόνο ατομική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Από τα πρωταθλήματα επιτρέπεται μόνο η Super League και η Basket League A1, καθώς και οι ευρωπαϊκοί αγώνες.

Τέλος, για τους χώρους λατρείας ισχύουν η πραγματοποίηση λειτουργίας χωρίς πιστούς και οι κηδείες μέχρι 9 άτομα.

Ειδική αναφορά έκανε ο Ν. Χαρδαλιάς και στα σχολεία, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει ανοιχτή, ενώ στα λύκεια εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση. Αυτό, όπως εξήγησε, δεν οφείλεται στην επιδημιολογική κατάσταση των σχολείων.

«Πρόθεση μας είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι το ποσοστό θετικότητας στα τεστ που έγιναν στα σχολεία ήταν κάτω της μονάδας και άρα δεν υπήρχε θέμα διασποράς. Το σκεπτικό που επικράτησε ήταν ότι σε περιοχές με μεγάλη διασπορά της νόσου, «μπορεί ο ιός να μπει και στα σχολεία».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ