Δευτέρα 21/6/2021

Στις 15 Ιανουαρίου στο ΣτΕ η νέα προσφυγή συνταξιούχων για τα αναδρομικά

Ζητούν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή των αναδρομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αντί για 3,9 δισ. ευρώ

ΕΔΙΣΥ και σύλλογοι συνταξιούχων ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ και φυσικά πρόσωπα ζητούν την ακύρωση υπουργικών αποφάσεων και καταβολή ποσών συνολικού ύψους 1,4 δισ.

Για τις 15 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η εκδίκαση της νέας προσφυγής που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι χιλιάδων συνταξιούχων για τα αναδρομικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόφαση επί της προσφυγής κατά των υπουργικών αποφάσεων που έδωσαν στους συνταξιούχους ψαλιδισμένα αναδρομικά αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού, με στόχο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιστρέψει στους απομάχους της εργασίας αναδρομικά όχι μόνο για τις κύριες συντάξεις, αλλά και για τις επικουρικές και τα δώρα.

Στην προσφυγή που κατέθεσαν διά του δικηγόρου Λουκά Αποστολίδη στις 21 Οκτωβρίου 2020, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, σύλλογοι συνταξιούχων από την ΑΤΕ, τον ΗΣΑΠ, τον ΟΑΣΑ αλλά και φυσικά πρόσωπα ζητούν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή των αναδρομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Με την προσφυγή ζητούν:

α) να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020, συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ,

β) για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020 να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης που είχε ζητήσει η κυβέρνηση, θα έπρεπε να επιστραφούν αναδρομικά 3,9 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού, επιστράφηκαν αναδρομικά μόλις 1,4 δισ. ευρώ και εκτός καταβολών έμειναν περίπου 1.300.000 συνταξιούχοι από το σύνολο των 2.600.000 συνταξιούχων και μάλιστα όσοι λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η καταβολή αναδρομικών, πάντοτε μόνο για τις κύριες συντάξεις, για τους κληρονόμους 172.222 θανόντων συνταξιούχων, για τους οποίους ο υπουργός Εργασίας είχε υποσχεθεί ότι θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Νοεμβρίου ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κατάθεση από συνταξιούχους της αίτησης θεραπείας κατά της αυθαίρετης απόφασης της κυβέρνησης, η οποία προχώρησε στην καταβολή αναδρομικών με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, τα οποία όχι μόνο δεν περιλαμβάνουν τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, αλλά έχουν και σωρεία λαθών στα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ