Μία περιουσία θα κοστίσει το μετρό στους φορολογούμενους Θεσσαλονικείς!

Στα 1.3 δισ. € το κόστος λόγω των αναστολών

Must Read

Ένα πολυσέλιδο κείμενο 87 σελίδων κατέθεσε η Αττικό Μετρό στο ΣτΕ όπου συνεκδικάζεται η προσφυγή εφτά συλλογικοτήτων για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, για την απόσπαση και την επανατοποθέτηση τους.

Τα λάθη και οι αναστολές που διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και επιπλέον κόστος, αφού η οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία εγείρει απαιτήσεις από πλευράς του αναδόχου.

Στο εν λόγω κείμενο τα στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε. παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη τους, η λύση αυτή είναι «η μοναδική για το έργο, αλλά
ταυτόχρονα και η πιο ασφαλής για τα αρχαιολογικά ευρήματα».

Οι δαπάνες και η κοινοτική συνδρομή

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Αττικό Μετρό Α.Ε. στο κείμενο, οι δαπάνες για τις αρχαιολογικές εργασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 133.000.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 261.000.000).

Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να συνυπολογιστούν επιπλέον δαπάνες που τυχόν θα προκύψουν «λόγω διεκδικήσεων του αναδόχου, καθώς εκκρεμούν ήδη ενώπιον των διαιτητικών δικαστηρίων προσφυγές με οικονομικό αντικείμενο, που αφορούν εγερθείσες απαιτήσεις συνολικού ύψους 86 εκατ., εκ των οποίων 66,5 εκατ. έχουν ως προβαλλόμενη αιτιολογία θετικές ζημίες του αναδόχου εξαιτίας των εκκρεμοτήτων του σταθμού Βενιζέλου».

Τέλος, αναφέρεται ότι «η κοινοτική συνδρομή αγγίζει σήμερα τα 700.000.000 ευρώ, ο δε απώτερος χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου, ώστε στην εκπνοή της περιόδου επιλεξιμότητας των δαπανών υλοποίησης να μην ενεργοποιηθεί ο κανόνας αυτόματης αποδέσμευσης, είναι ο Δεκέμβριος του 2023. Αλλως, θα ανασταλεί η κοινοτική
χρηματοδότηση και θα εγερθεί απαίτηση ανάκτησης του συνόλου των χρηματοδοτήσεων»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This