Πότε θα αρθεί το lockdown σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

«Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τα Χριστούγεννα»

Must Read

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση αλλά και στους ειδικούς, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Ο καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», αναφέρθηκε στα νέα μέτρα αλλά και το πότε προβλέπεται να αποδώσει το lockdown.

«Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δε θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα».

Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα έχουν προκληθεί από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν.

«Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες δε θα δούμε μια δραματική μείωση των κρουσμάτων αλλά μια σταθεροποίηση.

«Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δε δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα».

Ο καθηγητής σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο «να δούμε δύο βδομάδες μειώσεις των κρουσμάτων, να σταθεροποιήσουμε το μοντέλο της μείωσης, και να ανοίξουμε γύρω στην τέταρτη εβδομάδα».

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τα Χριστούγεννα.

Βατόπουλος: «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»

Από την άλλη μεριά ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο «Θέμα 104,6», εκτιμά πως «τα κρούσματα κορωνοϊού θα αρχίζουν να ελαττώνονται την επόμενη εβδομάδα αν και για 2-3 ημέρες θα έχουμε ακόμα κρούσματα και διασωληνώσεις».

Ο κ. Βατόπουλος  υποστήριξε πως για να αρθεί το lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ από το προηγούμενο Σάββατο «πρέπει το R (σ.σ. ο δείκτης μεταδοτικότητας) να πέσει πολύ κάτω από τη μονάδα. Στην προηγούμενη καραντίνα είχε πάει στο 0,5».

«Ο κόσμος θα καταλάβει ότι πάμε καλά όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα και να έχουμε το αντίστροφο που καταγράψαμε στην αύξηση» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «από τον Ιούνιο και πέρα γίνεται περίπου 20.000 τεστ γενικά καθημερινά».

Όσον αφορά τις αντοχές του ΕΣΥ, ο ίδιος απάντησε «νομίζω ότι θα αντέξει το σύστημα υγείας καθώς υπάρχουν ακόμα κενά κρεβάτια και η ένταση θα κρατήσει για άλλες 2-3 ημέρες».

«Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Κατά πόσο ο κόσμος θα πειστεί ότι οι μάσκες οι αποστάσεις και η υγιεινή πρέπει να συνεχιστούν και να μπουν στην κουλτούρα μας» είπε ο κ. Βατόπουλος προσθέτοντας τη φράση «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Τέλος ο κ. Βατόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις περί μετάλλαξης του κορωνοϊού λέγοντας ότι «ειδικά δημοσίευση από το Χιούστον λέει ότι ίσως είναι πιο μεταδοτικός» αλλά σε καμία από τις τρεις μεταλλάξεις που μελετώνται «δεν φαίνεται κάτι να έχει γίνει πιο παθογόνος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This